Vojna parada povdom kineskog otpora Japancima

Tajvanske trupe su marširale na paradi čiji je cilj podsećanje da su snage Kuomintanga bile te koje su isterale japanske okupatore iz Kine.

Izvor: B92

Nedelja, 05.07.2015.

00:25

Default images
Foto: Beta/AP

Kina i Tajvan su se razišle tokom potonjeg građanskog rata 1949. godine, a današnja Kina - koja je ekonomski i vojno snažnija od Tajvana - tvrdi da su Komunisti vodili glavni otpor protiv Japanaca.

Na današnjoj dvosatnoj paradi prikazani su i projektili, ofanzivni helikopteri tipa Apač i specijalni tim mauntin-bajkera.

Kineska nacionalistička partija ( Kuomintang) koja je rukovodila Kinom kada ju je Japan delimično okupirao počev od 1931. godine, tvrdi da su komunističke snage imale tek minornu ulogu u borbi u kojoj su učestvovale zajedno sa trupama Republike Kine.Kuomintang imao je svo vreme podršku SAD dok su komunisti imali podršku Sovjetskog saveza. Tokom Drugog svetskog rata Kuomintang i komunisti su formalno sarađivali u borbi protiv Japana, ali je do njihovog sukoba došlo posle rata.

Komunistička partija je vladajuća u Kini još od kraja građanskog rata 1949.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

18 h

Podeli: