Sreda, 14.09.2011.

21:36

SB UN razmatra pismo Srbije

SB UN za večeras je zakazao konsultacije da bi razmotrio pismo u kome Srbija poziva to telo da spreči vlasti u Prištini da ponovo primene silu na severu Kosova.

Izvor: Tanjug

Default images

Pismo upućeno generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu dostavljeno je svim članicama Saveta bezbednosti, potvrdeno je Tanjugu u sedištu svetske ogranizacije.

Predsednik Saveta bezbednosti UN, libanski ambasador Navaf Salam, zakazao je za večeras konsultacije u vezi sa Srbijom, navodi se u saopštenju UN.
Radi se o uobičajenoj diplomatskoj proceduri u kojoj će, u razgovorima iza zatvorenih vrata, članice Saveta bezbednosti UN izneti svoje stavove i razmotriti moguće dalje korake po zahtevu Srbije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić potvrdio je ranije da je Srbija uputila pismo Ban Ki Munu u kojem poziva Savet bezbednosti UN da preduzme sve neophodne mere kako bi se vlasti u Prištini sprečile da ponovo primene silu na severu Kosova, kao što su to učinile u julu i avgustu.

On je podsetio da Savet bezbednosti i međunarodne misije na Kosovu koje deluju u skladu sa rezolucijom 1244 - Kfor i Euleks - imaju odgovornost za situaciju na Kosovu.

Kako je istakao, ukoliko bude ugrožena stabilnost i ukoliko bude ljudskih žrtava kao rezultat najave prištinskih vlasti da će upotrebiti silu krajem ove nedelje, "odgovornost će biti u dvorištu onih koji imaju mandat da takve korake spreče", a to su pre svega Evropska unija i NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

23 h

Podeli: