"Mit ne možete dugo folirati"

Iza svakog mita moraju da postoje neka kompetencija i supstanca; ako ih nema, ostaju samo propaganda i faktografija, kaže digitalni strateg Gugla Lazar Džamić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2015.

17:21

Default images
Foto: B92

Kako je rekao u Kažiprstu, živimo u "prozirnom vremenu" i kompetencija se ne može dugo folirati.

Govoreći o mitu koji prati ime Josipa Broza Tita, ali i o sadašnjem vremenu, Džamić kaže da idolopoklonstvo nije dobra stvar za demokratiju, kao i da stvaranje mita zahteva određenu reznonancu s ljudima, ali i neka dostignuća.

"Tito je sada fikcija. Kao i svi mitovi, to je pokušaj da se objasni naša istorija i okruženje u kome smo živeli, a koje smo izgubili. Mit pokušava da objasni neobjašnjivo. Mi pravimo narative, jer čovek tako funkcioniše, prihvata stvarnost kroz priče. Kada izgubimo nešto značajno, onda pokušavamo da ga pretvorimo u narativ, veći od stvarnosti. To je Broz danas", kaže Džamić.

Digitalni strateg IT giganta Gugla na pitanje o tome koliko to može da se preslika na one koji su zamenili Tita, kaže:

"Mit ima neku vrstu rezonance sa ljudima, nešto što dotakne ljude. Mora da postoji kompetencija, a ako toga nema, ostaje samo faktografija."

Džamić ističe da su mehanizmi stvaranja mitova isti, stari.

"Sada se samo koriste drugačije tehnike i nove tehnologije. Propagandisti su ranije imali sedam kanala za stvaranje mitova, a sada ih imaju 70. Međutim, ako su mitovi bez supstance, ostaje samo propaganda. Neko mora da bude kompetentan, jer je danas sve prozirno i kompetencija se ne mogu dugo folirati. Potrebna su velika dostignuća, a Tito ih je imao i to je nešto što ne možemo da negiramo", rekao je on.

Na konstataciju da je Matija Bećković rekao da će Aleksandar Vučić biti "novi Tito", ako Putinu kaže "ne", Džamić kaže:

"Kineski predsednik je na pitanje o Francuskoj revoluciji rekao da je 'previše rano da se o tome iznese mišljenje'. O tom vremenu odlučuju ljudi. Elita može da pogura stvarnost u ovom ili onom pravcu, ali u današnjem transparentnom svetu na kraju sve ispliva na način na koji treba", kaže Džamić.

Kako je rekao, elita ima interes za mitove, a ljudi imaju emotivne interese.

"Narod je podložniji mitovima, a njihovo prihvatanje ili neprihvatanje ograničava elitu. Vrlo je važno znati u kom pravcu se ide i da oko toga postoji društveni dogovor naroda i elite. Bez toga nema uspešnog društva. Potrebno je shvatanje istorijskog trenutka i putanje, strpljenje i zasićenost naroda, u kombinaciji tih faktora nalazi se recept", rekao je Džamić.

Džamić je istakao da za demokratiju idolatrija nije dobra, da mora da postoji balans, kao i da je "Milošević bio tehnički majstor u idolatriji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: