SDS: Južni tok koči Mihajlovićeva

Socijaldemokratska stranka je ocenila da izjava ministarke Mihajlović o štetnosti potpisivanja energetskog sporazuma predstavlja odraz njene lične frustracije.

Izvor: B92

Nedelja, 30.11.2014.

22:35

Default images

Kako su ocenili iz SDS-a, izjava Mihajlovićeve predstavlja takođe i visok nivo neslaganja unutar vlade o prioritetima spoljne i ekonomske politike Srbije.

"Ekonomski i spoljnopolitički neodgovornu izjavu bivše ministarke energetike vidimo isključivo kao izraz njene lične frustracije lošim rezultatima svog rada u tom ministarstvu, zbog čega je i pretpostavljamo, bila smenjena sa tog mesta", navodi SDS.

SDS ocenjuje da je izgradnja Južnog toka zaustavljena zbog nesposobnosti ministarke Mihajlović, a kada bude završena donosiće Srbiji milione evra prihoda od tranzita gasa i stabilnu isporuku ovog energenta.

Ministarka Mihajlović je svojom nesposobnošću i nerazumevanjem energetske politike ugrozila energetsku bezbednost Srbije i otvaranje još jednog mogućeg kanala za dotok gasa za Srbiju, navode.

Dok sa jedne strane vlada poziva srpske kompanije da iskoriste dobre odnose sa Rusijom i povećaju svoj izvoz na rusko tržište, pojedini članovi vlade kritikuju dobre primere ekonomske saradnje sa Rusijom, kažu iz SDS.

Socijaldemokratska stranka ukazuje da su privatizacija NIS-a i investicije Gasproma dovele do toga da NIS postane drugi najveći izvoznik u Srbiji.

"Zajedno sa Fiatom ta investicija je dovela do privrednog rasta od čak 2,6 odsto u 2013. godini. Dakle, privredni rast prošle godine rezultat je rada prethodne vlasti koji sadašnja kritikuje, dok se Srbiji u ovoj i narednoj godini predviđa privredni pad kao rezultat neodgovorne ekonomske politike vlade", navodi SDS.

SDS podseća i da je u vreme potpisivanja tog sporazuma rudna renta u Srbiji bila tri odsto a Srbija je tada bila odgovorna država sa stabilnim poslovnim ambijentom i garantovala investitoru poresku i drugu sigurnost.

SDS navodi da je odluku o zadržavanju rudne rente od tri odsto donela vlada Ivice Dačića, nakon što je promenjen Zakon o rudarstvu kojim je rudna renta povećana na sedam odsto.

Za tu odluku je, kako SDS ukazuje glasala i tadašnja ministarka energetike Zorana Mihajlović, što se lako može utvrditi uvidom u stenogram sa sednice vlade.

"Smatramo da je energetski sporazum potpisan pod najboljim mogućim uslovima u tadašnjim okolnostima i da je taj sporazum spasio NIS, koji bi se u suprotnom ugasio a veliki broj ljudi ostao bez radnih mesta", navodi se u saopštenju.

Prema SDS o uspehu tog sporazuma može da se govori tek kada vlada bude umela da ga sprovede do kraja i iskoristi njegov puni potencijal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: