"Vlada apatija za razliku od 2003."

Rasim Ljajić ocenio da trenutno u celoj zemlji vladaju apatija i letargija, za razliku od ranijih vremena kada je u društvu bilo mnogo više energije.

Izvor: Politika, Tanjug

Nedelja, 22.06.2014.

08:40

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine je u intervjuu "Politici" rekao da je i sam iznenađen nedavnim medijskim navodima da crnogorski premijer Milo Đukanović priprema udar na nezavisne medije u Srbiji i Đukanovićevo upozorenje da "rukopis" pojedinih napisa u beogradskoj štampi liči na onaj iz 2003. godine.

Podvlačeći paralelu izmedju ovog trenutka i tog vremena, Ljajić je ocenio da su i vlade premijera Zorana Djindjića i Aleksandra Vučića imale veliku šansu da završe reforme i da su za to imale podršku medjunarodne zajednice.

"Razlika je u tome što je 2003. godine bilo mnogo više energije u društvu. Sada vladaju apatija i letargija u celoj zemlji. Plašim se samo da mi ne budemo društvo propuštenih šansi. Mi nismo propustili priliku da svaku priliku propustimo. I plašim se da bi to moglo da se dogodi ukoliko reforme ne dovedemo do kraja", upozorio je on.

On je, takodje, istakao da je sličnost izmedju 2003. i 2014. godine u tome što ni tada nismo imali, a ni sada nemamo izgradjene institucije.

"Nažalost, nismo ih izgradili ni 15 godina posle demokratskih promena. Ključ uspeha reformi i napretka jedne zemlje jesu jake i stabilne demokratske institucije. Zato nije ni čudo što ovako govorimo i sve svodimo na personalni nivo", dodao je Ljajić.

Govoreći o nedavnom problemu koji se pojavio sa pojedinačnim slučajem izvoza svinjskog mesa u Rusiju, Ljajić je rekao da se to neće negativno odraziti na ostale izvoznike iz Srbije.

"Rusi su mi rekli da neće biti problema zato što smo bili iskreni i što ništa ne skrivamo. Mi smo krenuli tamo s namerom da kažemo šta je istina, šta smo uradili i na šta sumnjamo...", kazao je, izmedju ostalog, Ljajić u intervjuu beogradskom dnevniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: