205 evra prosečan mito u Srbiji

U Srbiji povećam broj slučajeva u kojima je od građana traženo mito, a kao prosečan iznos za podmićivanje oni koji su učestvovali u korupciji navode 205 evra.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 03.10.2013.

13:27

Default images

To je pokazalo danas objavljeno istraživanje Programa Ujedinjenih nacija za razvoj o korupciji u Srbiji.

Prema tom istraživanju, velika većina građana, njih 72 odsto, smatra da su najkorumpiranije političke stranke, pa slede zdravstvo i pravosuđe. Rezultati pokazuju da je, u poređenju s istraživanjem iz decembra, opalo poverenje građana u policiju i pravosuđe.

Istraživanje, rađeno u junu na uzorku od 610 ispitanika iz čitave Srbije, finansirao je UNDP, a sproveo CESID.

Da postoji korupcija u Vladi Srbije veruje 47 odsto ispitanika, a otprilike isti broj, njih 48 odsto, smatra da je korupcija prisutna i u Skupštini Srbije.

U poređenju s rezultatima istraživanja iz decembra prošle godine, povećan je broj onih koji smatraju da postoji korupcija u policiji, sa 56 odsto na 65 odsto. Kao institucije i zanimanja u kojima je u velikoj meri prisutna korupcija, građani navode i carinu, 62 odsto, administraciju, 51 odsto, kao i pravosuđe - sudije, tužioce i advokate, iznad 60 odsto.

Istraživanje UNDP-a pokazuje da 52 odsto građana smatra da živi loše ili nepodnošljivo, što je porast u poređenju s rezultatima iz decembra za osam odsto.

Programski direktor CESID-a Marko Blagojević rekao je na konferenciji za novinare da građani kao najveće probleme navode nezaposlenost, a da potom slede korupcija i siromaštvo.

"Jedna trećina ispitanika smatra da Srbija ide u pravom smeru, što je istovetno rezultatima istraživanja od pre šest meseci", rekao je Blagojević.

Blagojević je rekao i da je najnovije istraživanje pokazalo da su građani ti koji najčešće iniciraju korupciju. Kako je naveo, istraživanje pokazuje da se to dešava u dve trećine slučajeva.

Prema njegovim rečima, istraživanje UNDP-a pokazuje da građani i dalje imaju velika očekivanja od borbe protiv korupcije koju vodi aktuelna Vlada Srbije.

Prema istraživanju, 64 odsto ispitanika smatra da je Vlada efikasna u borbi protiv korupcije.

Na predstavljanju istraživanja UNDP-a u Medija centru, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković je rekao da rezultati pokazuju da još postoji volja građana da će se nešto promeniti nabolje i da se građani uprkos tome što loše žive "drže za vazduh".

"Građani hoće zakone koji sankcionišu krupnu korupciju i hoće jasne presude", rekao je on.

Zoran Stojiljković je o tome govorio gostujući u vestima B92.

Poslanik Srpske narpedne stranke Zoran Babić, koji je prisustvovao predstavljanju izveštaja UNDP-a o korupciji u Srbiji, rekao je da je potrebno doneti zakon o zaštiti uzbunjivača, to jest onih koji u svojim sredinama ukazuju na slučajeve korupcije.

"Građani žele da se pristupi sektorskoj borbi protiv korupcije, a potrebno je i dalje jačati institucije", rekao je Babić, koji se nalazi na čelu srpskog ogranka globalne grupe parlamentaraca u borbi protiv korupcije.

Naredno istraživanje UNDP-a o korupciji u Srbiji očekuje se u decembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: