Tolokonjikova prebačena u ambulantu

Osuđena članica pank grupe Pusi rajot Nadežda Tolokonjikova, koja već 5 dana štrajkuje glađu, optužila je zatvorske oficire da joj ne daju vodu.

Izvor: B92

Petak, 27.09.2013.

14:41

Default images

Ona je prebačena u zatvorsku ambulantu.

"Tolokonjinova (23) je prebačena u ambulantu zatvora", rekao je njen suprug, a prenosi Interfaks. On je dodao da su lekari u ambulatni ocenili kao "veoma loše" zadravstveno stanje zatvorenice.

Suprug Tolokonjikove je u poruci, upućenoj agenciji AFP, naveo da je zatvorski čuvar rekao njegovoj supruzi da mu je naređeno da joj oduzme svu vodu za piće, što je potom i učinio.

Zvaničnici zatvora su ove navode demantovali, a na sajtu su objavili da su joj samo zamenili hladnu vodu za piće prokuvanom, na predlog lekara.

Tolokonjikova (23) je pre pet dana stupila u štrajk glađu zbog loših uslova u zatvoru i, kako tvrdi, pretnji po život koje joj upućuje zatvorsko osoblje.

Ona je tada u pismu, koje je njen suprug predao ruskom sajtu "Lenta.ru", navela da stupa u štrajk glađu i "odbija da učestvuje u robovskoj zatvorskoj radionici sve dok zatvorski šefovi ne počnu da poštuju zakon i da se odnose prema osuđenim ženama kao prema ljudskim bićima...".

Ukazala je na to da su osuđenice primorane da rade 17 sati dnevno u zatvorskoj radionici, a da im je dozvoljeno noću da spavaju samo četiri sata. Takođe je dodala da nemaju pristup toaletu, perionici za veš i da ih zatvorske vlasti tuku, prenela je agencija RIA Novosti.

Tolokonjikova je jedna od tri članice "Pusi rajota" koje su u avgustu prošle godine proglašene krivima zbog "huliganskog ponašanja motivisanog verskom mržnjom". One su, naime, u moskovskoj crkvi izvele "pank molitvu" u znak protesta zbog kandidature Vladimira Putina za predsedničke izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: