Dačić: Do sada najpovoljniji tekst

Premijer Ivica Dačić kaže da je u Briselu parafirana konačna verzija sporazuma koji je Prištini i Beogradu ponudila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Izvor: B92

Petak, 19.04.2013.

17:40

Default images

"To je do sada najpovoljniji tekst za srpsku stranu", rekao je Dačić nakon završetka desete runde dijaloga.

Prema njegovim rečima, u narednim danima obe strane - i Beograd i Priština, konačno će se izjasniti o tom dokumentu, koji sadrži 15 tačaka.

Dačić je naveo da je tačka devet sporazuma, koja se odnosi na pitanje policije i izbora regionalnog komandanta, ostala ista, a da je u parafiranom sporazumu precizirana tačka 14, u kojoj se sada navodi da Srbija ne sme da blokira Kosovo u evrointegracijama.

Ranije je u tački 14 traženo da Srbija ne blokira Kosovo u zahtevima za članstvo u međunarodnim organizacijama - kao što je UN, objasnio je premijer Srbije.

Visoka predstavncia EU Ketrin Ešton saopštila je posle današnje, desete runde pregovora u Briselu, da su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači parafirali sporazum.

Ona im je čestitala na rešenosti koju su pokazali proteklih meseci i na hrabrosti, istakavši da je sporazum za obe strane korak kojim se udaljavaju od prošlosti i približavaju Evropi.

Tekst parafiranog sporazuma još nije objavljen, ali se saznaju pojedini detalji iz teksta u kom ima 15 tačaka. Kako izgleda tekst sporazuma možete pročitati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: