KM: Pritvor za Slavoljuba Jovića

Slavoljubu Joviću koji je jutros uhapšen u u krugu bolnice u severnom delu Kosovske Mitrovice, Viši sud u Kraljevu odredio je pritvor do 30 dana.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 31.10.2012.

11:30

Default images

Jović je optužen za pokušaj ubistva vojnika Kfora 1. juna u selu Rudare.

Kako saznaje agencija Beta u Tužilaštvu, Jović se branio ćutanjem. U Rudaru, opština Zvečan, 1. juna su se Srba sukobili s vojnicima Kfora koji su pokušali da uklone njihovu barikadu. Ranjenih je bilo na obe strane.

Okružni odbor DSS osudio je hapšenje Jovića, koga su, kako oni tvrde uhapsili pripadnici MUP-a Srbije. Upravo oko toga ko je uhapšen, kao i ko je izvršio hapšenje jutros je u severnom delu Kosovske Mitrovice vladala prava pometnja.

Naime, jutros je regionalni portparol Kosovske policije Besim Hoti izjavio da je u severnom delu Kosovske Mitrovice uhapšena jedna osoba, čiji identitet nije moga da navede. On je rekao da je to lice uhapšeno u Ulici Sutjeska rano jutros, ali da u njegovom hapšenju nisu učestvovali pripadnici Kosovske policije.

"Hapšenje su najverovatnije izvršili pripadnici Euleksa. Kosovska policija nije povezana sa ovom akcijom i zbog toga nemamo više detalja", rekao je Hoti.

Međutim, nakon njega oglasila se i portparolka Euleksa Irina Gudeljević, koja je izjavila da Euleks nije učestvovao jutros ni u kakvom hapšenju, kao i da nema nikakvu informaciju o tom događaju, te da će se oglasiti kada budu saznali nešto.

Za to vreme, pojedini lokalni mediji u Kosovskoj Mitrovici javljaju da je jutros uhapšen Slavoljub Jović iz Kosovske Mitrovice.

U međuvremenu, Više javno tužilaštvo u Kraljevu zatražilo je od suda da sprovede istragu protiv Slavoljuba Jovića zvanog Pagi, zbog sumnje da je 1. juna 2012. u mestu Rudare u opštini Zvečan, kod mosta na reci Ibar, pokušao da ubije pripadnike Kfora koji su se tu nalazili.

Joviću se na teret stavlja krivčno delo teško ubistvo u pokušaju, kao i nedozvoljeno držanje oružja i ekspolozivnih materija.U saopštenju tužilaštva se napominje da je u toku saslušanje Jovića pred istražnim sudijom Višeg suda u Kraljevu, kojem prisustvuje i nadležni tužilac.

Održan i protest

Predstavnici Srba sa severa Kosova zatražili su danas na protestnom skupu u Kosovskoj Mitrovici da Euleksa prestane da hapsi Srbe. Ocenili su da je cilj hapšenja zastrašivanje stanovništva da bi se iselilo s Kosova i da bi se uspostavila granice prema centralnoj Srbiji, piše u zaključima protestnog skupa.

"Vaše aktivnosti unose strah i konfuziju medju gradjane što nam daje povod da se samoorganizujemo i zaštitimo od nezakonitih hapšenja", upozorava se u zaključcima, kao i da "gradjani severa Kosova gube strpljenje i da nije dobro da se medjunarodni i kosovski predstavnici igraju njihovim strpljenjem".

Na mitingu su bili i predstavnici lokalnih vlasti i Okruga sa severa Kosova. Govornici su rekli i da gradjani severa Kosova neće prihvatiti nasilnu integraciju u institucije prištinske vlasti.

Zamenik predsednika Opštine Kosovska Mitrovica Momir Kasalović je rekao da se na "spiskovima za hapšenje nalazi oko 5.000 gradjana sa severa" i pozvao Vladu Srbije na ne pregovara sa Prištinom.

"Ti pregovori su protiv Srba i sve više legitimišu Kosovo i Metohiju kao samostalnu državu", ocenio je Kasalović. Protest je organizovan jer je prošlog vikenda uhapšen vozač načelnika Kosovskomitrovačkog okruga. On je medjutim već u ponedeljak pušten.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: