FON najbolji fakultet u Srbiji

Prvi put u istoriji Srbija je dobila rang-listu državnih i privatnih fakulteta. Na listi su od 146 analiziranih našlo 65 najboljih ustanova, piše "Politika".

Izvor: B92

Nedelja, 24.06.2012.

23:35

Default images

Posao koji u drugim zemljama obavlja država, kod nas su volonterski uradili diplomirani i aktivni studenti, a na osnovu odgovora gotovo 3.000 ispitanika, prvo mesto je pripalo – beogradskom Fakultetu organizacionih nauka (FON).

Prema objašnjenju Miloša Jovanovića iz Nevladine organizacije i portala "iSerbia.rs”, koja je i sprovela istraživanje, ispitano je 2.839 akademaca svih nivoa studija, kao i oni koji su diplomirali pre dve godine.

"Bilo je ukupno 78 pitanja, podeljenih u šest oblasti: studije, kvalitet nastavnog programa, odnos prema studentima, vannastavne aktivnosti, infrastruktura i mogućnost zaposlenja. Bitno je reći da su razlike u bodovima veoma male između prvorangiranog i 30 fakulteta na listi, tako da se može reći da su prvih 30 najbolje ocenjeni fakulteti u Srbiji", objašnjava on za "Politiku".

FON je na prvom mestu kada su u pitanju kvalitet nastavnog programa i vannastavne aktivnosti, a Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu je zaslužio prva mesta zbog odnosa prema studentima i infrastrukture.

Prema rečima Jovanovića, mladi okupljeni u ovoj nevladinoj organizaciji uglavnom su diplomirani studenti sociologije, a među njima ima i povratnika iz inostranstva, poput Ane Ranitović koja je završili Oksford. Namera im je bila da podatke iz ovog pilot-istraživanja koriste pre svega oni koji će tek upisivati fakultete, a ujedno da bude i instrument pritiska za podizanje kvaliteta studija u Srbiji.

Na naše pitanje zašto ovakvu listu nemamo kao većina drugih država i ko zapravo treba da je napravi, jer ovo ipak nije studentski posao, prorektorka Univerziteta u Beogradu dr Nevenka Žarkić-Joksimović odgovara da je to posao države i Ministarstva prosvete.

"Nije to neka filozofija, odavno se radi u svetu, kriterijumi postoje, međutim, ja se bojim da kod nas nema spremnosti da se istini pogleda u oči", kaže ova profesorka i objašnjava da od toga koji ste fakultet završili, u Engleskoj ili Americi tačno se zna i kolika je početna plata, jer nemaju sve diplome istu težinu, između ostalog i zbog postojanja rang-listi najboljih.

Dekan FON-a dr Milan Martić ne krije zadovoljstvo zbog prvog mesta i kaže da je izuzetno ponosan na svoje studente koji osvajaju prva mesta u svetskim razmerama na takmičenjima u znanju i sportu.

"Ovde nijedan profesor ne misli da su studenti tu zbog njega, već smo mi tu zbog njih. Ova rang-lista je nesumnjivo doprinela i još većem broju kandidata za brucoški indeks: prijavilo nam se najviše kandidata u poslednjih 10 godina", kaže dr Martić.

On dodaje da je fakultet visoke ocene dobio i u oblastima "mogućnost zapošljavanja”, "rada sa talentovanim studentima” i "rasporedu predavanja”.

"Raspored se pravi prema studentima, a ne prema profesorima, predavanja su u kontinuitetu nekih šest sati, a poznato je da na drugim fakultetima studenti imaju pauze i po četiri sata između dva predavanja", objašnjava ovaj profesor i dugogodišnji prodekan i dekan.

Zanimljivo je da je ovaj fakultet u početku bio na glasu da je "škola za direktore koji nemaju završen fakultet” i da se "lako završava”, što priznaje i prorektorka Žarkić-Joksimović, inače žena koja je neposredno posle 5. oktobra preuzela kormilo nad FON-om i preporodila ga.

"To što je dugo bio nepriznat fakultet samo je pomoglo da menadžment, čim su se za to stekli uslovi, usmeri sve snage na poboljšanje imidža i uslova studiranja. Nije bilo rukovodstva koje nije nešto gradilo, uglavnom iz sopstvenih sredstava je dozidana i zgrada. Mladi nastavnici se šalju u inostranstvo kako bi videli kako se radi na sličnim biznis školama u Evropi i svetu; sa studentima se radi permanentno i sve je to rezultiralo i međunarodnim uspesima", kaže dr Žarkić-Joksimović, koja je bila dekan sedam godina.

Prema njenom mišljenju, presudno za uspeh ovog fakulteta bila je i pojava konkurencije u privatnim fakultetima s jedne strane, a sa druge to što se na FON-u mnogo radi, "svaki dan do 10 sati uveče i subotom i nedeljom”...

Na Fakultetu informacionih tehnologija Univerziteta "Metropolitan” novinari "Politike" su zatekli otvaranje šampanjca, jer su studenti informatike upravo osvojili prvo mesto u svetu na međunarodnom takmičenju, sa projektom "Luna”, za pomoć deci sa autizmom. Ovaj fakultet je najbolje rangirani privatni fakultet u zemlji.

"Nije slučajno što se Univerzitet „Metropolitan” ovako visoko rangirao, jer je orijentisan pre svega ka kvalitetu i radu u malim grupama. Studenti uče na savremenim programima i rade na savremenoj opremi. Naš slogan „Student u centru pažnje” nije samo parola, zaista je sve organizovano tako da student može uspešno da studira. Svaki naš diplomirani student odmah dobija odlično plaćen posao, a polovina se zaposli još na trećoj godini studija", kaže profesor dr Dragan Domazet, rektor Univerziteta "Metropolitan".

Studenti obećavaju da će akcija postati tradicionalna i već za jesen najavljuju početak novog istraživanja i formiranje rang-liste na kojoj će se naći svi fakulteti u Srbiji, a možda svi i u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: