URS: Sa centralistima nećemo

Zalažemo se za glas privrednika i decentralizaciju, a na izbore možemo da i samostalno da izađemo, kaže Samardžić Marković, članica Predsedništva URS.

Izvor: B92

Nedelja, 06.11.2011.

23:57

Default images

"URS oko ideje decentralizacije, a sada i oko zajedničkog programa za oporavak srpske privrede i poljoprivrede, okuplja nacionalne, regionalne i lokalne stranke, grupe građana i pojedince. Gotovo je izvesno da ćemo samostalno nastupiti na izborima. Razgovaramo jedino još sa SDPS Rasima Ljajića", kaže ministarka.

Ona dodaje da dok ne prođu izbori, nešće biti razgovora o predizbornim savezima, pa ni sa predsednikom i potpredsednikom SNS Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučiće,

"Neka se prvo dogovore šta misle, pošto jedan govori jedno, a drugi drugo. Imamo jasan program, a nisam videla da je SNS ponudio bilo kakvu ideju, osim dolaska na vlast zarad vlasti. Dok ne prođu izbori, nećemo ni sa kim razgovarati o postizbornim savezima. Jasno je da sa centralistima nećemo i ne možemo", kaže Samardžić Marković,. Na pitanje da li će proći cenzus, ministarka odgovara da su oni ipak stranka koja je osvojila 23 odsto glasova u Boru, i prikupila pola miliona potpisa za decentralizaciju.

"Da se pitaju istraživači javnog mnjenja, ispalo bi da URS uopšte ne postoji. Ja pitam i vas, i te istraživače: kako neko ko ne postoji dobije 23 odsto glasova na izborima u Boru? Kako prikupi preko pola miliona potpisa za decentralizaciju, obezbedi da se gradovima i opštinama vrate novac i imovina koji im pripadaju? Kada slušate te analitičare, ispada da u Srbiji postoje samo DS i SNS, a da se svi drugi grčevito bore za cenzus. To je tragikomično. Realnost je sasvim drugačija", dodaje ona.

Ministarka kaže da kada se govori o ranijim neispunjenim obećanjima koji su lideri URS-a delili treba imati u vidu šta su sve nasuprot toga postigli.

"Niti smo mi iz URS-a poklonili NIS, niti smo upropastili „Galeniku“, niti smo izazvali svetsku ekonomsku krizu. Sve je to zajedno uticalo da trenutna vrednost akcija bude manja nego što je izgledalo u vreme kada je Mlađan govorio o hiljadu evra. A šta jesmo uradili? Pokrenuli smo decentralizaciju, obezbedili više novca za gradove i opštine, doveli Fijat, Juru, Falke, Panasonik i mnoge druge investitore, uveli red u srpski sport, pokrenuli omladinsku politiku... Za to vreme, neko obećava fantazmagoričnih sto milijardi evra i kanal do Egejskog mora! Jedno je sigurno - nikada više nećemo obećavati stvari čije ispunjenje ne zavisi od nas u potpunosti. Ako preuzmemo odgovornost i dobijemo podršku građana da nešto uradimo, to ćemo i ostvariti. Tako je sa decentralizacijom, tako će biti i sa ostalim ključnim tačkama iz programa", kaže Markovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: