Paulin Dvor: Izvinjenje Josipovića

Zločini zaslužuju osudu, žrtve naš pijetet, a oni koji su ostali iza žrtava zaslužuju naše izvinjenje, izjavio je Ivo Josipović u Paulinom Dvoru.

Izvor: FoNet, Beta

Četvrtak, 04.11.2010.

17:02

Default images

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović istakao je da će Hrvatska progoniti svaki zločin bez obzira na to ko ga je počinio.

Josipović je odajući poštu žrvama zločina u Paulinom Dvoru, kod Osijeka, zajedno sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem izrazio uverenje da će svi zločini biti kažnjeni i da će takva politika omogućiti pomirenje ljudi na ovim prostorima.

Josipović je rekao da zločini ne zastarevaju i da će Hrvatska, kao država koja poštuje svoje i međunarodno pravo, progoniti svaki zločin bez obzira na to ko ga je počinio.

"Izražavam uverenje da će svaki zločin biti kažnjen i takva politika će omogućiti pomirenje među narodima", kazao je hrvatski predsednik.

On je rekao i da država, koliko god istorija bila teška i neugodna, ne sme da učestvuje u zataškavanju zločina.

"Svaki zločin će naići na odgovor pravne države i takva politika je temelj na kome se gradi Hrvatska kao deo međunarodne zajednice", poručio je Josipović.

Predsednik Srbije Boris Tadić je istakao da je u Paulinom Dvoru odao poštu svim žrtavama rata u Hrvatskoj srpske nacionalnosti, dok je na Ovčari odao poštu svim žrtvama hrvatske nacionalnosti.

To činim danas u Hrvatskoj, to sam činio juče u Bosni i Hercegovini i tu ću činiti sutra gde god da su stradale nevine žrtve, poručio je Tadić.

Tadić je ocenio da je tokom 1990-ih godina vladala politika koja je smatrala da će kroz nanošenje zla drugom narodu otvoriti perspektivu sopstvenom narodu.

"To je štetna i opasna politika koja proizvodi nesreću. Siguran sam da Srbija i Hrvatska imaju bolju perspektivu od one koja nas je zadesila u 20. veku", rekao je Tadić.

Tadić je ranije danas, zajedno sa Josipovićem, položio vence na spomen-obeležje masovne grobnice u Ovčari i pri tom se izvinio nevinim žrtvama.

Pratite posetu predsednika Tadića Hrvatskoj - “Put ka pomirenju“

Šta se dogodilo u Paulinom Dvoru 1991.

U Paulinom Dvoru nedaleko od Osijeka u decembru 1991. ubijeno je 18 srpskih civila i jedan civil mađarske nacionalnosti.

Iz osvete zbog ubistva hrvatskog vojnika, pripadnici Hrvatske vojske su zatvorili meštane u jednu kuću, kako bi ih posle iskoristili u razmeni zarobljenika, ali su u noći između 11. i 12. decembra svi pobijeni.

Jutro nakon masakra tela su, osim jednog koje tada nije primećeno, u crnim kesama prebačena u vojni magacin Lug, blizu sela, i tamo sahranjena, a onda na njih nagomilana pokvarena vojna vozila.

Nekoliko dana kasnije to je područje zauzela JNA, ali nije otkriveno šta se nalazi u magacinu.

Nakon rata,1997. godine posmrtni su ostaci pretovareni u plastičnu burad i pod pratnjom vojne policije i obaveštajnih službi prevezeni u Liku kraj Gospića, gde su iskopani 2002. godine.

Kod leševa su nađene i lične karte, a identifikaciju je olakšalo i to što su bili u buradima osiječkog proizvođača.

Tadašnja glavna haška tužiteljka Karla del Ponte lično je od državnog tužioca Mladena Bajića tražila brzu i delotvornu istragu.

Sudsko veće osiječkog Županijskog suda proglasilo je 8. aprila Nikolu Ivankovića krivim za ratni zločin počinjen nad civilnim stanovništvom u Paulinom Dvoru i osudilo ga na zatvorsku kaznu od 12 godina, dok je drugi optuženik Enes Viteškić oslobođen optužbe.

Optužnica ih je teretila da su, kao pripadnici 130. brigade Hrvatske vojske, nalazeći se u tom trenutku van dužnosti, zajedno sa više nepoznatih osoba, naoružani vatrenim oružjem i ručnim bombama, otišli u Paulin Dvor i iz osvete usmrtili 18 civila.

Ivankoviću je presudom Vrhovnog suda Hrvatske 10. maja 2005. godine preinačena prvostepena presuda i zatvorska kazna mu je povećana na 15 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: