Mesić: BiH domovina bosanskih Srba

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić kaže da bi vlasti Srbije trebalo da upute poruku Srbima u Bosni i Hercegovini da im je BiH domovina, a Sarajevo glavni grad.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.11.2009.

01:18

Default images

"BiH mora ostati jedinstvena, radi našeg regiona, ali i radi Evrope, i u tom smislu niko nema šanse da izdvoji deo BiH. Mogućnost da se izdvoji neki deo iz Bosne i Hercegovine je iluzija koja stvara nesigurnost u toj državi i udaljava je od evroatlantskih integracija", rekao je Mesić u intervjuu za "Danas".

Upitan da pojasni svoju tvrdnju o neiskrenoj ulozi zvaničnika iz Srbije u događajima u BiH, Mesić je rekao da su srpske vlasti poručile da podržavaju dogovor sva tri naroda u BiH i celovitu i jedinstvenu BiH, a da "premijer RS Milorad Dodik ne pristaje ni na kakav dogovor" i "traži izdvajanje Republike Srpske".

Mesić smatra da je paradoksalno je da se u Hagu sudi vođama bosanskih Srba, a da "u isto vreme Dodik nastavlja njihovu politiku u Republici Srpskoj".

"Međunarodna zajednica je dužna preko svojih predstavnika zaustaviti svakoga ko vodi politiku koja razbija BiH", kazao je je Mesić.

Dodikove tvrdnje da su "Hrvati u BiH marginalizovani", prema Mesićevom mišljenu samo pokazuju da bi premijeru RS odgovaralo stvaranje trećeg entiteta, kako bi do kraja marginalizirao Hrvate u nekom malom entitetu.

Mesić je dodao da se od 1990. godine zalaže "za celovitu BiH u kojoj će tri konstitutivna naroda imati ravnopravan položaj".

On je takođe objasnio da mu je teško da za bilo koga utvrđuje konkretnu odgovornost za nastanak trenutne krize u BiH, pa tako ne može da tvrdi da je člana Predsedništva BiH Haris Silajdžić odgovoran.

" Ipak, moram reći, da se on uvijek izjašnjavao za celovitu BiH“, dodao je Mesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: