Kuda ide 130 milijardi iz budžeta?

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila da nije poznato kako se godišnje troši 130 milijardi dinara iz budžeta.

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2009.

19:57

Default images

Kako je ministarka objasnila, problem je u tome što se u budžetu ne mogu videti pojedini troškovi. U to kako država troši novac građana Srbije kompletan uvid nema ni ministarka finansija Diana Dragutinović. Ti podaci, kako je objasnila ministarka, ne mogu se videti u budžetu Srbije.

"U budžet nikada nije stavljen način na koji se troše sredstva od projektnih zajmova, donacija i razvojna pomoć fondova Evropske unije. Sve u svemu verovatno ne znamo kako se godišnje troši 130 milijardi dinara“, navodi ministarka.

Tako je Dragutinovićeva obelodanila i da su čak oko pedeset agencija, fondova i direktorata van kontrole budžeta.

Ministarka napominje da je ovakav sistem trošenja državnih para zatekla i preuzela od svojih prethodnika.

“Ne bih rekla da sam nasledila neodgovornu, ali nedovoljno odgovornu, opreznu fiskalnu politiku jesam. Ono što se u brojkama ne vidi, vidi se u odnosu deficita i suficita“, objašnjava ona.

Ministarka finansija očekuje da bi zakon o budžetskom sistemu mogao da reši te dileme, jer će sa nim, kako je objasnila, prvi put biti uvedeni pod kontrolu svi budžetski korisnici, ukljućujući i agencije i direktorate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: