Zabranjen uvoz svinjskog mesa

Ministarstvo poljoprivrede je zabranilo uvoz svinjskog mesa i živih svinja iz bilo koje zemlje zbog pojave svinjskog gripa.

Izvor: B92

Subota, 25.04.2009.

16:12

Default images

U Meksiku je za nekoliko dana od tog gripa umrlo 68-oro ljudi. Svetska zdravstvena organizacija preduzima prve korake u sprečavanju epidemije svetskih razmera.Direktor Uprave za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede Zoran Mićović kaže za B92 da je odluka o zabrani uvoza doneta u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i upozorava da je novi oblik gripa opasniji od ptičjeg gripa.

"Nažalost moram reći da je ova vrsta virulentnija od ptičeg gripa jer se obuhvata i humani i ptičji i svinjski grip. Stvoren je jedan mutant koji je vrlo patogen i opasan po ljudsko zdravlje“, objašnjava Mićović. Srbija, prema njegovim rečima, ne uvozi meso iz Amerike niti iz područja koje je u ovom trenutku ugroženo.

"Mi smo do sada davali saglasnost za uvoz mesa iz Evropske unije, ali iz Amerike nismo uvozili meso i zato ta opasnost ne preti u ovom trenutku", kaže Mićović.

"Uprava za veterinu je preduzela sve mere da se izbegne svaki rizik od pojave svinjskog gripa i zabranili smo uvoz svinjskog mesa“, navodi on. Podsetimo, poslednja velika epidemija koja je ugrozila zdravlje građana u svetu je ptičji grip H5N1, koji se u Srbiji pojavio samo u nekoliko slučajeva bez ozbiljnih posledica po stanovništvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: