Dejvis: Odluka o Kosovu u UN

Kosovo je deo Srbije i tako će ostati, osim ako se eventualno drugačije ne odluči u UN, izjavio generalni sekretar SE Teri Dejvis.

Izvor: B92

Subota, 06.10.2007.

15:04

Default images

"Svi razgovori u Njujorku, Evropi i na drugim mestima se vode o tome i moramo da sačekamo da vidimo šta će se desiti", rekao je Dejvis. On je rekao da je premijer Srbije Vojislav Koštunica protekle nedelje u govoru pred Parlamentarnom skupštinom Saveta Evrope u Strazburu objasnio poziciju Srbije.

On je ocenio da je Srbija postupila mudro tokom predsedavanja Komitetom ministara SE, pošto je pitanje Kosova odvojila od ostalih pitanja.

Kako je istakao, "Kosovo je nacionalni interes i bilo bi pogrešno zloupotrebiti predsedavanje nekom organizacijom, radi zagovaranja svoje pozicije o tako kontroverznom i važnom pitanju".

"Mislim da je Srbija veoma dobro uradila kada je povukla crtu između te dve stvari", smatra Dejvis.

On je naglasio da je Srbija veoma dobro obavljala dužnosti predsedavajućeg Komiteta ministara SE, koje se završava u novembru.

"Srbija je zaista veoma dobro radila svoj posao i odajem priznanje pojedincima na svim nivoima, ne samo ministru spoljnih poslova Vuku Jeremiću, već i svima koji rade u ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu i ambasadoru pri SE Slađani Prici, koja je imala težak zadatak da predsedava sastancima sa još 46 svojih kolega", kazao je Dejvis.

"Evropska unija ima 26 članica i oni imaju teškoće, a možete zamisliti kako kako je teško u Savetu Evrope koji ima skoro dvostruko više članica. Veoma je teško bilo kojoj predsedavajućoj zemlji", rekao je Dejvis.

On je podsetio da je Srbija tokom šestomesečnog predsedavanja Komitetom ministara imala dobar program aktivnosti koje su se održavale na više mesta, uključujući i Balkan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: