Šta napisa Ugljanin strancima? Nismo zadovoljni kako nas tretiraju, tražimo...

Sulejman Ugljanin uputio pismo predsedniku Srbije i predstavnicima međunarodne zajednice u kom zahteva status za bošnjačku nacionalnu manjinu u Srbiji.

Izvor: B92

Sreda, 08.02.2023.

08:33

Šta napisa Ugljanin strancima? Nismo zadovoljni kako nas tretiraju, tražimo...
Screenshot TV Prva/Arhiva

Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA) je u tom pismu precizirao da bi taj status bošnjačke nacionalne manjine trebalo da bude po modelu koji je predviđen za formiranje Zajednica srpskih opština na KiM.

Ugljanin je pismo, u kome je izneo stav SDA o francusko-nemačkom predlogu, pored Vučića uputio, šefu diplomatije EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelu, specijalnom predstavniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, kao i specijalnom izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Gabrielu Eskobaru.

"Posledice sa kojima bi se Srbija mogla suočiti zbog odbijanja ovog sporazuma, a koje smo od vas mogli čuti, poput prekida pregovora o članstvu Srbije u EU, prekid i povlačenje investicija, te ukidanje vizne liberalizacije su za Bošnjake ogromne i sa sobom nose neizvesnost i nestabilnost", naveo je Ugljanin.

Dodaje da SDA, kao predstavnik Bošnjaka u Srbiji, nije zadovoljna položajem i tretmanom te manjine u Srbiji.

"Tražimo od vas da u nastavku dijaloga i implementaciji sporazuma obezbedite jednaka prava Bošnjacima u Srbiji po modelu koji se traži za srpsku zajednicu na Kosovu", navodi Ugljanin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: