Krizni štab: Odlučeno VIDEO

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa koja je počela danas u 14 časova u Palati Srbija, završena je.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2021.

13:14

Krizni štab: Odlučeno VIDEO
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

Sednici su prisustvovali Predrag Kon, Branislav Tiodorović, Goran Stevanović, Ana Brnabić, Zlatibor Lončar, Darija Kisić Tepavčević...

Medijima se nakon sednice obratila Darija Kisić Tepavčević koja je saopštila nove odluke Kriznog štaba.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba odlučeno je da će ugostiteljskim objektima rad biti produžen do ponoći, a kiosci će moći da rade kao nekada, od 00 do 24 sata.

Bioskopima će poslednja projekcija biti od 23 sata.

Jedna o bitnijih odluka odnosi se i na naknadu od 3.000 dinara za vakcinisane koju će, kako je odlučio Krizni štab, moći da dobiju svi koji se za vakcinaciju prijave danas do ponoći.

Na današnjoj sednici odlučeno je i da će biti ukinut besplatni PCR za one koji putuju u Nemačku.

Takođe je doneta odluka da će na seminarima, kongresima naučnim i poslovnim biti dozvoljeno prisustvo do 200 osoba, što je više u odnosu na ranijih 100.

U narednim danima biće doneta odluka o proslavi matura, kao i pravila po kojima bi one mogle da se održavaju. Na pitanje novinarke B92.net o pojavi novog talasa na jesen, Darija Kisić Tepavčević rekla je da jesen dočekujemo jači.

"Kraj jeseni jeste početak respiratornih inefekcija, pa očekujemo da tada sve respiratorne infekcije budu jače. Ali sada smo mnogo jači."

"Na nama je da dočekamo virus što jači."

Što se tiče vakcinacije mladih, Kisić Tepavčevićeva je rekla da su mladi sada prioritet zato što Srbija ima dovoljan broj vakcina.

"Na mladima je da daju završni udarac."

Ona je navela da veruje u mlade i da je sigurna da će se odazvati vakcinaciji.

"Mladi u našoj zemlji će pokazati da su odgovorni."

"Vakcinom štitimo i one koji zbog različitih oboljenja ne mogu da budu vakcinisani. Mladi u našoj zemlji će nesumnjivo pokazati da su odgovorni", rekla je ministarka.

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević najavila je da će narednih nedelja i u Srbiji biti doneta odluka o preporuci za vakcinaciju dece starosti od 12 do 15 godina isključivo Fajzerovom vakcinom.

Ona je odgovarajući na pitanja novinara rekla da i sada postoji preporuka za vakcinaciju starijih od 16 godina isključivo za Fajzerovu vakcinu.

"Sada ukoliko to bude i za mlađu uzrasnu grupu biće samo za Fajzer, kao preporuka", rekla je Kisić Tepavčević.
Premijerka Srbije Ana Brnabić ranije danas najavila je da će jedna od tema na sednici biti i Košarkaški klub Crvena zvezda, koji je ponovo kršio epidemiološke mere dozvolivši preveliki broj navijača na utakmici u petak.

I član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa epidemiolog dr Predrag Kon uoči današnje sednice istakao je da će biti popuštanja mera ukoliko se nastavi ovakva situacija.

Podsetimo, i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je u nedelju da će na sednici Kriznog štaba tražiti popuštanje mera.

On je na svom nalogu na Fejsbuku u nedelju uveče napisao da će na sednici tražiti da u gradovima koji imaju preko 50 odsto vakcinisanih radno vreme ugostiteljskih objekata bude produženo.
Foto: B92.net/j.j.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: