Upozorenje iz Rusije: Postoji rizik od epidemije veštačkih virusa

Stručnjaci Saveta bezbednosti Rusije smatraju da je verovatna pojava epidemije veštačkih virusnih infekcija, saopštila je pres-služba Saveta bezbednosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.10.2020.

17:24

Upozorenje iz Rusije: Postoji rizik od epidemije veštačkih virusa
Depositphotos/Crevis

"Događaji povezani sa pandemijom kovida 19 i njihovim posledicama ukazuju na mogućnost pojave bioloških pretnji izazvanih i drugim opasnim patogenim biološkim agensima“, navodi se u saopštenju.

S tim u vezi, Naučni savet pri Savetu bezbednosti predložio je da se u osnovne dokumente strateškog planiranja uvedu "izmene koje se tiču izvora pretnji biološkoj bezbednosti povezanih sa, između ostalog, stvaranjem veštačkih virusa“.

Osim toga, preporučen je „dalji razvoj sistema pravnih, medicinsko-bioloških, sanitarno-epidemioloških, administrativno-organizacionih, komunikacionih, informacionih i drugih mera usmerenih na zaštitu stanovništva od opasnih infekcija“.

Stručnjaci su takođe predložili razvijanje dodatnih mera za suzbijanje pretnji povezanih sa mogućnošću bioterorizma.

Naučnom savetu u Savetu bezbednosti Rusije predsedava sekretar Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: