Poljoprivreda, breskve i leševi

Skupština Srbije nastavila je i ubrzo prekinula raspravu o Predlogu zakona o semenu.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2005.

13:37

Default images

Umesto rasprave o Predlogu zakona o semenu, u Skupštini se vodila diskusija o izjavi ministarke poljoprivrede Ivane Dulić-Marković da su, tokom ratova u Srbiji, umesto breskvi, hladnjačama prenošeni leševi.

Iako nijedna stranka nije bila prozvana, ova izjava je najviše uvredila poslanike Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke.

Zabrinuta opozicija

Reči ministarke poljoprivrede da su u Srbiji tokom '90-tih, umesto novih voćnjaka, nicala nova groblja i jame sa leševima toliko su naljutile socijaliste da su napustili skupštinsku salu, dok su radikale podstakle na debatu o njenom profesionalnom kvalitetu i poreklu.

Vjerica Radeta iz SRS-a rekla je sa skupštinske govornice da ministarka Dulić može biti birana za ministra u hrvatskom Saboru. Sa tim se složio i šef poslaničke grupe SRS-a Tomislav Nikolić, koji je izneo i dodatne ocene ministarke Dulić: "Mislim da bi mogla. Ja sam ubeđen da ima državljanstvo Hrvatske. Ubeđen sam. Uostalom, majka joj je bila u Maspoku."

Navodi ministarke naljutili su i poslanika socijalista Rajka Baralića, koji je od ministarke zatražio izvinjenje. Kako ivinjenje nije dobio, poslanici socijalista napustili su sednicu.

"Pa, nije se SPS prepoznao, već je SPS tu gađan tačno. I zaista, jednim grubim insinuacijama, a pogotovu što je to bilo van teme dnevnog reda. I to se ponavlja već više puta kad su poslanici G17 u pitanju i i jasno je bilo da se preko toga ne može preći", smatra Milorad Vučelić.

DSS: Ministarka da se izvini

Poslanik Demokratske stranke Srbije Dragan Šormaz smatra da bi ministarka Ivana Dulić-Marković trebalo da se izvini poslanicima, barem zbog toga što nije poštovala dnevni red sednice.

"Mislim da nikakva problem ne bi bio ministarki Dulić da izađe za govornicu i da se izvini, barem zbog toga što je govorila van tačke dnevnog reda. To što ima svoje mišljenje, znate, siguran sam da se u Srbiji nikada hladnjačama tela nisu prevozila kao breskve, barem ne u tolikoj meri", rekao je Šormaz.

G 17 plus: Nema potrebe za izvinjenjem

S druge strane, šef poslanika G17 plus Miloljub Albijanić pita se zar je moguće da, zbog loših stvari koje se jesu dešavale u prethodnom periodu, u parlamentu treba da padaju izvinjenja.

"Ne razumem zašto bi se upućivalo izvinjenje kada ministarka poljoprivrede Ivana Dulić-Marković nije pomenula nijednu poslaničku grupu niti političku stranku i nema tu posebne potrebe za tako nečim. Ja se čudim kako su se neki poslanici našli prozvanim", rekao je Albijanić.

Ministarka Dulić-Marković, koja u četvrtak nije prisustvovala sednici, u sredu je rekla i da dobra poljoprivreda ne može da postoji u lošoj zemlji, u kojoj su tokom '90-tih bili ratovi, rekordna inflacija i pljačke građana i seljaka kroz štednju i piramidalne banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: