"Hvala izdavaču NIN-a što je reagovao, hvala i neistomišljenicima Vučića"

Premijerka Ana Brnabić zahvalila je danas Ringijeru, izdavaču NIN-a,na tome što je pokazao dovoljno odgovornosti da se promeni naslovna strana tog nedeljnika.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.11.2019.

10:13

Tanjug, Dragan Kujundžiæ

Premijerka se takođe zahvalila i javnosti na reagovanju, ali i nekim neistomišljenicima predsednika Aleskdandra Vučića.

"Hvala i onim neistomišljenicima Vučića koji su reagovali, kao što je Slobodan Georgijev rekao da ima crvenih linija koje ne smeju da se pređu", rekla je Brnabićeva u gostovanju na televiziji Pink.

Takođe je zahvalila i predsedniku Liberalnodemokratske stranke Čedomiru Jovanoviću na tvitu, kojim je reagovao.

Ona je rekla da iza naslovne strane NIN- stoji čitav uređivački kolektiv tog nedeljnika, kao i da "izdavač vidi šta će sa tim dalje".

Prema njenim rečima, ta naslovna strana je "legitimizacija da možete da uradite predsedniku Vučiću šta god hoćete".

Ona je rekla da su u NIN-u od 100 fotografija izabrali baš onu u kojoj snajper može da bude uperen u predsednika države.

Podsetimo, nedeljnik NIN objavio je na naslovnoj strani najnovijeg broja, koji je od danas u prodaji, fotografiju na kojoj je puška uperena u predsednika Srbije. Nakon burnih reakcija, NIN je na svom sajtu skinuo fotografiju s naslovne strane, ali je tekst ostao nepromenjen.

Reagovalo i Ministarstvo

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da je naslovna strana nedeljnika NIN, koja je naknadnom intervencijom vlasnika povučena, "žalostan primer odsustva skrupula i survavanja dobrog ukusa i novinarske etike u duboki ponor".

U saopštenju je navedeno da smo "nakon Aušvica u neprimerenom dnevnopolitičkom kontekstu" svedoci ponovnog pokušaja da se poplavi neukusa i prečestog manjka standardno prihvaćenog morala u našoj medijskoj stvarnosti, doda još jedan obol.

"Ako aktuelno uredništvo NIN-a manirom nesposobnih i razmaženih naslednika obesno krčmi bogato nasleđe plejade velikih novinara i urednika koji su ugled ovog nedeljnika gradili decenijama, onda je to problem vlasnika lista, ali ako se naslovnim stranama podstiču isključivosti i makar u simboličkom smislu asocira na nasilje, onda je to problem čitavog društva a naročito medijske zajednice, kojoj NIN nažalost nije jedina glavobolja", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da će nastaviti da poziva medijske poslenike na moralnu obavezu pridržavanja Кodeksa novinara Srbije i da ukazuje na odgovornost za poruke koje se šalju i domaćoj i međunarodnoj javnosti.

"Novinari bi trebalo da predstavljaju savest jednog društva a ne njegovu sliku u iskrivljenom ogledalu političke ostrašćenosti i niskih pobuda", poručilo je ministarstvo.

Pročitajte još i:

- Vučić "na nišanu" na naslovnoj NIN-a; Čitaoci: "Skandalozno", "Povucite broj, spasite se bruke"

- Ćulibrk za B92: To je Tanjugova slika, a sad svima smeta; Tanjug: NIN kropovao fotografiju

- NIN ostao bez fotografije; Izdavač: Neprimereno za zemlju u kojoj je ubijen premijer FOTO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: