"Dole sa Indijom"; Protesti širom Pakistana, Vlada osuđuje odluku Delhija

Širom Pakistana održavaju se protesti nakon što je vlada saopštila da je najoštrije osudila ustavne promene Indije o regiji Kašmir, prenosi Rojters.

Izvor: B92, Rojters

Ponedeljak, 05.08.2019.

15:01

EPA-EFE/REHAN KHAN

U Muzafarabadu, glavnom gradu pakistanskog Kašmira, oko 45 kilometara od sporne granice sa Indijom, desetine demonstranata nosi crne zastave i pali automobilske gume, noseći razne transparente sa porukama protiv Indije.

Protesti su izbili nakon odluke indijske vlade da ukine ustavnu autonomiju Kašmira, koji delom pripada Pakistanu. U ovom području pobune traju već godinama, ali se nije očekivala ovakva odluka Indije.

Ranije danas oglasila se i Vlada Pakistana. Na zvaničnom nalogu Vlade na Tviteru piše da je "Indija 'gađala' osnovna ljudska prava građana Kašmira opozivanjem Člana 370". I ministar spoljnih poslova te zemlje na Tviteru je saopštio da "Pakistan osuđuje i odbacuje današnja obaveštenja indijske vlade o okupiranom Džamu i Kašmiru". On je naveo da ta zemlja namerava da zauzme čvrst stav u sastancima sa članovima međunarodne zajednice. Takođe, dodaje i da "Pakistan podvlači svoju povezanost sa Kašmirom i političku, diplomatsku i moralnu podršku okupiranim Džamuu i Kašmiru u realizaciji neotuđivog prava na samoopredeljenje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: