Grad kao pesnica lomio po Srbiji; 33 protivgradne rakete nisu spasle Ivanjicu FOTO

Nezapamćeno nevreme pogodilo je ariljski kraj, obilna kiša sa olujnim vetrom nosila je sve pred sobom, a grad veličine pesnice opustošio je sela i odneo letinu.

Izvor: B92

Petak, 02.08.2019.

17:52

Grad kao pesnica lomio po Srbiji; 33 protivgradne rakete nisu spasle Ivanjicu FOTO
Foto: RINA

"Ni najstariji meštani ne sećaju se ovakve oluje. Ovo je nezapamćeno. Mnoga vozila su uništena i brojni objekti su nastradali", rekao je Branko Jerković iz Arilja.

Grad je najveću štetu napravio u ariljskom selu Virovo.

"Grad je padao duže od 15 minuta i to veličine teniske loptice. Pričinjena je velika materijalna šteta, polomio je krovove i crepove i oštetio je na desetine automobila. Takođe pričinjena je velika šteta na poljoprivrednom zemljištu", rekao je zamenik predsednika opštine Arilje Branko Vukajlović.

Dragačevo

Arilje Foto: Rina
Jako nevreme nije zaobišlo ni Dragačevo, grad veličine kokošijeg jajeta naneo je veliku materijalnu štetu.

"Najgore stanje je u Donjoj Kravarici, Guči, Velesu, Puhovu, Lisu i delu sela Rtij. Dejstvovano je sa 11 protivgradnih stanica i ispaljeno 65 raketa. Najveća šteta je na stambenim objektima, jer je krupan grad razlupao crepove i odneo krovove", izjavio je Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani.
On je apelovao na građane da prvo oni kojima su uništeni stambeni objekti prijave štetu kako bi komisija izašla na teren.

U Požegi grad za sobom ostavio pustoš, u Ivanjici stradala putna infrastruktura

Arilje Foto: Rina
Olujno nevreme praćeno gradom veličine kokošijeg jajeta napravilo je ogromnu materijalnu štetu u selima opštine Požega. Prema rečima predsednika opštine Đorđa Nikitovića najteža situacija je u selima Lopaš, Prilipac, Pilatovići, Gorobilje i Milićevom Selu.

"Nevreme je trajalo skoro 10 minuta bez prestanka, grad je padao takvom silinom da je došlo do oštećenja stambenih objekata i vozila a šteta na poljoprivrednim kulturama je ogromna. Trenutna situacija u selima pogođenim gradom je najblaže rečeno katastrofalna", kazao je za RINU predsednik opštine Požega.

On je naglasio da su ekipe iz opštinske uprave odmah izašle na teren, a u najkraćem vremenskom roku biće formirana Komisija za procenu štete.

Na teritoriji opštine Ivanjica takođe je bilo grada, ali je intenzitet bio nešto slabiji nego u susednim opštinama.

"Olujno nevreme praćeno sugradicom i gradom veličine lešnika pogodilo je sela Kumanica, Lisa, Maskova, Potkovilje, Smiljevac i Prilike, međutim materijalna šteta nije velika", rekao je zamenik predsednika opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

Međutim, kako navodi, velika količina kiše nanela je veliku štetu na putnoj infrastrukturi i seoskim putevima.

"Trenutno je najkritičnije u selima Bratljevo, Međurečje, Kovilje i Devićima gde je voda odnela čitave deonice", zaključio je Mitrović.

Inače, na teritoriji opštine Ivanjica, ispaljene su 33 protivgradne rakete.
Ošteæeni krovovi u opštini Požega, Foto: Rina
Polupan crep u Arilju, Foto: Rina

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: