Uhapšeni zbog napada na Srbe na Braču već pušteni

Oba mladića koja su uhapšena zbog napada na Srbe u Supetru na Braču puštena su na slobodu, javljaju hrvatski mediji.

Izvor: B92, index.hr

Ponedeljak, 10.06.2019.

16:52

Uhapšeni zbog napada na Srbe na Braču već pušteni
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Oni su napali Srbe koji rade kao sezonski radnici, a pretučen je i vatrogasac jer je stao u njihovu odbranu.

Zbog krivičnog dela nanošenja teških telesnih povreda 26-godišnjem vatrogascu u Supetru na Braču, 22-godišnjem mladiću koji je učestvovao u napadu na sezonske radnike izrečena je mera opreza prema kojoj se vatrogascu ne sme približavati na 150 metara ni biti u kontaktu s njim, saznaje portal "Indeks" u hrvatskom Tužilaštvu.

S obrazloženjem da 22-godišnjak do sada nije bio kažnjavan niti se vodi u kriminalističkoj evidenciji, za njega uopšte nije zatražen zatvor, već mu je određena mera opreza. U vreme napada bio je pod uticajem alkohola jer mu je izmereno 1,2 promila, a na ispitivanju nije negirao napad, samo je rekao da se ničega ne seća.

Osim tog 22-godišnjaka, policija je uhapsila i 19-godišnjaka koji je nakon ispitivanja u policijskoj stanici pušten uz prekršajnu prijavu zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru i Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Incident se dogodio u nedelju po podne nakon fudbalskog turnira Torcida kup u Supetru na Braču kada je nekoliko osoba napalo sezonce, trojicu mladića iz Slavonije i devojku iz Varaždina, koje je od razularene mase štitio vatrogasac (26), koji je zadobio u tom metežu višestruku frakturu nosne kosti te je prevezen u splitsku bolnicu.

Povod za napad bila je nacionalna netrpeljivost jer je neko iz skupine napadača pitao "Gde su Srbi".

Incident su osudili brački vatrogasci, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, ali i stranka Pametno koja, u kojoj smatraju da odgovornost za takve nerede snose svi oni koji u političkom i javnom životu otvoreno zagovaraju netoleranciju i neprihvatanje drugih i drugačijih.

"Time šire plasman mržnje i snose odgovornost za taj nemili događaj. Dok institucije države tolerišu nesprovođenje zakona dotle svako misli da za takve stvari može proći nekažnjeno. Svako nasilje i pozivanje na mržnju treba kazniti", poručili su iz stranke Pametno.

Policija je rekla da i dalje istražuje incident na Braču kako bi došla do ostalih mladića iz grupe koja je napala sezonce, među kojima su bila dva mladića srpske nacionalnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: