"Ako Rusi i Kinezi preovladaju, izgubićemo region"

Ministar spoljnih poslova Slovenije Miro Cerar pozvao je SAD da povećaju svoje prisustvo u Evropi.

Izvor: B92

Nedelja, 16.12.2018.

18:28

Ilustracija: Thinkstock

Cerar je istakao da je to neophodno jer se predviđa da će, u suprotnom, veliki broj zemalja Balkana i Istočne Evrope politički i ekonomski okrenuti Pekingu i Moskvi.

On je to kazao u intervjuu za američki "Vašington post" ističući da će se to dogoditi ako Vašington ne "učini vidljivijim svoje liderstvo" u Evropi.

"Ako ruski ili kineski interesi preovladaju, izgubićemo region", kazao je Cerar u intervjuu za američki list.

Cerar je prošle nedelje boravio u poseti Americi gde se sastao sa tamošnjim zvaničnicima, a u intervjuu za američki list pozvao ih je da povećaju svoje prisustvo u Evropi, navodi slovenačka agencija STA.

"Nije dovoljno imati samo dobru ekonomsku saradnju. Kažem vam, Kinezi dolaze u Evropu. Kao premijer, pet puta sam se sastao sa kineskim premijerom Li Kećangom i razgovarao o političkim odnosima i ekonomiji", kazao je Cerar za američki list.

On je istakao da Kina nudi izgradnju infrastrukture brzo i po jeftinoj ceni što države gura u dug, ali je suviše privlačno da bi odbili.

"Tako da mislim da bi bilo vrlo dobro ako bi naši prijatelji i saveznici u SAD bili prisutniji u regionu", naglasio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: