Četvrtak, 12.07.2018.

08:04

Otkriven tajni plan S. Koreje: Ucena za milijardu dolara

Knjiga koju je napisao bivši vosoki diplomata Severne Koreje otkriva da je Pjongjang ucenjivao Izrael, uz pretnju da će Iranu prodati nuklearnu tehnologiju.

Izvor: B92

Otkriven tajni plan S. Koreje: Ucena za milijardu dolara
Ilustracija: Getty Images

Naime, kako tvrdi Tae Jong Ho, koji je pobegao u Južnu Koreju 2016. Severna Koreja tražila je od Izraela da im plati milijardu dolara u zamenu da ne proda Iranu svoju tehnologiju za razvoj balističkih raketa, preneo je Vol Strit Džurnal.

Ta "nepristojna" ponuda izneta je 1999. u jednom kafeu u Stokholmu, kada su se na kafi sreli tadašnji severnokorejski ambasador Son Mun Si i njegov izraelski kolega Gideon Ben Ami.

Prema navodima iz knjige, Izrael je odbio tu ponudu, ali je za par dana poslao novu - kontraponudu, da pošalje u Severnu Koreju donaviju u hrani.

Vol Strit Džurnal je naveo da nije uspeo da dobije potvrdu od dva ambasadora koja su navodno učestvovala u iznišenju ucena, ali je naveo da je prošle sedmice Ben Ami kazao izraelskim medijima da je, tokom mandata ambasadora, imao nekoliko tajnih sastanaka sa severnokorejskim diplomatama, i to u periodu od 1999. do 2002. koje je inicirao Pjongjang.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

13 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

18 h

Podeli: