Da li država dovoljno radi na podizanju svesti javnosti o značaju ljudskih prava, i kako?

Izvor: B92

Petak, 18.05.2012.

14:17

Default images

18. Pitanje

Obrazovanje o ljudskim pravima je inkorporirano u nastavne programe kroz obavezne i izborne nastavne predmete. Oblast ljudskih prava je među osnovnim elementima sadržaja programa u predmetu Građansko vaspitanje koji se izučava u osnovnoj i srednjoj školi kao jedan od dva obavezna izborna predmeta (opciono sa Verskom nastavom) i zastupljen je sa jednim časom sedmično.

Obrazovanje u oblasti ljudskih prava se sprovodi u nadležnim republičkim i pokrajinskim organima i nezavisnim državnim telima za zaštitu ljudskih prava. Ti organi i tela sprovode obuku u okviru svojih redovnih i projektnih aktivnosti. Obuku o ljudskim pravima vrše i relevantne organizacije civilnog društva.

Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu organizuju se Specijalističke studije humanitarnog prava i ljudskih prava. Specijalističke studije su namenjene zaposlenima u državnim organima i pravosuđu, kao i novinarima, zaposlenim u civilnom sektoru i međunarodnim organizacijama. Obuka se vrši i kroz seminare, konferencije i predavanja.

Pošaljite odgovor na državni izveštaj

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

445 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: