SPS: Ne mešamo se u kadrove DS-a

Potpredsednica SPS Dijana Vukomanović izjavila da toj stranci "ne smeta" da na mestu premijera budu lider DS Boris Tadić ili njegov zamenik Dragan Đilas.

Info

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 22.05.2012.

13:21

Default images

"Odluku o premijeru iz DS-a treba da donesu organi te stranke. SPS nije ničiji tutor, ali saradnja na nivou lidera stranaka Tadić i Dačić pokazala se kao funkcionalno i efikasno partnerstvo. Đilas je takođe dokazao svoj legitimitet i sposobonost, ali SPS nije ta koja odlučuje koga će DS kandidovati za premijera", rekla je Vukomanovićeva.

"Nemamo ništa protiv toga da Tadić bude premijer, ali je bitno programski opredeliti buduću vladu i u kom će smeru ona ići", rekla je Vukomanovićeva novinarima nakon debate o političkoj zrelosti Srbije u Narodnoj banci Srbije.

Ona je istakla da SPS ne odlučuje o kadrovskim rešenjima DS-a i da socijalisti "nisu opterećeni" personalnim rešenjima u
budućoj vladi.

Upitana da li će SPS pregovarati sa SNS, Dijana Vukomanović je istakla da su socijalisti potvrdili svoje strateško partnerstvo sa DS-om i da su dali dovoljno znakova da je ono održivo.

"Mi smo dali dovoljno signala da je partnerstvo sa DS-om održivo i ono je pozitivno nagradjeno na izborima, s obzirom da je politika koju smo vodili dobila 135 poslaničkih mesta. Imamo legitimitet da na sličan način formiramo vladu", kazala je potpredsednica SPS-a.

Prema njenim rečima, Tadić i Dačić su iskusni političari, a u politici je moguć kompromis i u toku je proces pregovora.
Dijana Vukomanoviæ (Foto: B92)
Ona je dodala i da će nova vlada brzo biti formirana, što kako je rekla, dokazuje i iskustvo rekostrukcije vlade od prošle godine.

Vukomanovićeva je, u debati posvećenoj izborima u Beogradu, ocenila i da Srbiju ne čeka grčki scenario.

"Formiranje nove vlade neće dugo trajati", poručila je Vukomanovićeva, ističući da srpska ekonomija neće doživeti grčki scenario.


Ona je rekla i da u drugom krugu predsedničkih izbora nema apsolutnih pobednika ili gubitnika, jer je razlika između dva kandidata bila veoma mala. Prema njenim rečima, ta razlika je posledica organizacionih i operacionih procesa.

Nakon što je sinoć vrh DS-a tražio od Tadića da prihvati da bude novi premijer Srbije, danas su stizale nezvanične infromacije iz SPS-a da je za njih on najprihvatljivije rešenje.

U Demokratskoj stranci su za Tanjug rekli da bi za Socijalističkoj partiji Srbije najprihvatljivije rešenje za predsednika nove vlade bio lider DS Boris Tadić.

Predsedništvo DS je u ponedeljak uveče odlučilo, na osnovu dogovora postignutog 8. maja, da započne pregovore s koalicionim partnerima SPS-PUPS-JS za formiranje parlamentarne većine.

Izvesno je da će, ako se DS i SPS dogovore o vladi, odluku o tome ko će biti premijer doneti Boris Tadić i Ivica Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: