Svet

Nedelja, 24.02.2013.

11:22

U poseti UAE: Paradajz iz pustinje

UAE, poznati kao jedan od najvećih izvoznika nafte, pokušavaju da do 2030. godine prestanu da zavise od glavnog resursa, koji im je i doneo veliko bogatstvo.

Izvor: B92

Default images

Svoj kapital ulažu širom sveta, vodeći se ne samo time da ostvare profit, već i da od Emirata naprave turistički i kulturni centar.

I dok se o budućnosti na drugim mestima priča, prestonica Emirata tu budućnost već živi. Abu Dabi danas je veliko gradilište, a najviše se ulaže u industriju. Kapital ulažu ne samo u industrijske zone u svojoj zemlji, već kroz saradnju sa stranim gigantima svoj ekonomski uticaj povećavaju širom sveta.

Džamila Al- Džunajbi iz kompanija "Kalifa port" i industrijska zone "Kizad", kaže za B92 da pokušavaju da podignu BDP a da to nema veze sa naftom.

"Glavni razlog zbog kog gradimo luku Kalifa i industrijsku zonu na jednom mestu, jeste da doprinesemo bruto domaćem proizvodu kroz industriju koja nema veze sa naftom. Plan je da do 2030. više od 60 odsto BDP-a dođe upravo iz industrijskog i trgovinskog sektora, a ovaj projekat u tome će učestvovati sa čak 15 odsto, što na sčini veoma ponosnim. Takođe ćemo do 2030. obezbediti posao za 100 hiljada ljudi", kaže Džamila Al-Džunajbi.

Od industrije do poljoprivredne proizvodnje. U oblasti Al Ajn, na dva sata vožnje od centra Abu Dabija, bukvalno u pustinji, kompanija Al Dahra, zainteresovana za ulaganje u srpsku poljoprivredu uspeva da gaji povrće.

Lait Abdul Rauf, direktor farmi kompanije "Al Dahra" objašnjava za B92 kako radi jedan plastenik u pustinji.

"Ovo je tipičan plastenik kakve imamo u Emiratima. Koristimo posebne klima uređaje kako bismo smanjili temperaturu u plasteniku. Naravno, tu je i sistem za navodnjavanje, tako da proizvodimo povrće tokom cele godine. Ceo sistem je automatizovan, tako da uslove u plastenicima kontrolišemo iz naših kancelarija", kaže Abdul Rauf.

Uz primenu sličnog sistema za navodnjavanje, poljoprivredna proizvodnja u Srbiji bi mogla da se udvostruči, tvrdi potpredsednik Upravnog odbora Al-Dahre Hamid Al Darei.

"Srbija ima pravo bogatstvo u prirodnim resursima, ima plodnu zemlju i vodu. Tehnički tim koji je bio u poseti Srbiji već ima ideje na koji način se poljoprivredna proizvodnja može unaprediti, i količinski i u kvalitetu samih proizvoda. U prehrambenoj industriji takođe ima prostora za unapređenje", kaže Hamid Al Darei

Sav profit koji se ostvari, namenjen je da ulepša i olakša život Emiraćanima i svima koji su ovde pronašli svoj dom.

Do pronalaska nafte pre nekih šezdesetak godina, na mestu gde je danas Abu Dabi, koji na srpskom znači Grad jelena, bila je pustinja, a danas je grad oblakodera i ekonomije u razvoju. Ovde se planovi za ekonomski razvoj prave i do 2030. godine, a uporedo sa tim ekonomskim razvojem, slede i kulturuni i socijalni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: