GM otpušta nekoliko hiljada radnika

Najveći proizvođač automobila u SAD Dženeral motors planira otpuštanje nekoliko hiljada administrativnih radnika i menadžera.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 09.07.2008.

09:22

Default images

Kompanija razmatra i mogućnost prodaje ili obustavljanja proizvodnje pojedinih robnih marki, a oba rešenja deo su najnovije procene strateških mogućnosti kompanije i sposobnosti da ponovo počne da posluje sa profitom u 2010. godini.

Dženeral motors (GM) je poslednjih godina teško pogođen velikim gubicima na tržištu, a vrednost njegovih akcija pala je na najniži nivo u poslednjih pet decenija. Kritičari smatraju da su neke poslovne odluke mogle da se donose brže, da nije bilo nekoliko nivoa uprave i da se zbog toga razmatra mogućnost otpuštanja jednog broja zaposlenih u administraciji.

Prodaja automobila u Americi pala je na najniži nivo u poslednjih petnaest godina, a GM je do sada već otpustio na desetine hiljada radnika. Analitičari tvrde da kompaniji nedostaje oko deset milijardi dolara gotovine i da postoje izgledi da još nekoliko hiljada radnika izgubi posao u skoroj budućnosti.

Kompanija pokušava da gubitke na američkom tržištu nadoknadi prodajom u inostranstvu. U Kini, na primer, GM je zaradio 13 odsto više u prvoj polovini 2008. godine, a posebno su dobro prodavani automobili marke Ševrolet.

U okviru mera štednje i reorganizacije, američki gigantski proizvođač automobila najavio je da će izgraditi solarnu stanicu za proizvodnju energije, najveću na svetu, na krovu najveće evropske fabrike GM u Saragosi, na severu Španije.

Solarnim panelima biće prekriveno 183 hiljada kvadratnih metara, u okviru projekta vrednog 50 milona evra, čime će se obezbedjivati četvrtina fabričkih potreba za strujom. Na tom projektu GM je angažovao francuske i američke firme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: