Zabranjuju bitkoin - uvode svoju kriptovalutu

Indijska vlada predložila je zakon koji bi zabranio bitkoin, etereum, ripl i sve druge decentralizirane kriptovalute.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 02.02.2021.

09:24

Zabranjuju bitkoin - uvode svoju kriptovalutu
Foto: Depositphotos, zhudifeng

Ovaj zakon bi omogućio i uvođenje nacionalne kriptovalute koju bi izdavala nacionalna banka "Reserve Bank of India".

I Kina, EU i SAD žele da uvedu svoje kriptovalute, ali zasad nisu uvele zabrane decentraliziranih valuta. Indija je, prema podacima Svetske banke, peta najveća ekonomija na svetu. S BDP-om od 2.900 milijardi dolara, ona je ispred Velike Britanije, Francuske i Italije.

Lane je bila jedna od retkih država koje su zabeležile rast BDP-a, a direktna strana ulaganja u državu skočila su 13 odsto u odnosu na 2019. godinu. Novi zakon ima veliku verovatnoću prolaska, jer desničarska stranka premijera Narendre Modija drži većinu u oba doma indijskog parlamenta.

Međutim, pre dve godine vladina komisija predložila je zabranu svih kriptovaluta i deset godina zatvora za prestupnike. "Rezerv bank of Indija" potom je zabranila kriptotransakcije, ali je Vrhovni sud ukinuo tu odluku u martu 2020, prenosi Jutarnji list.

Potez indijske vlade nije usamljen, ali je najekstremniji. U Rusiji je od prošle nedelje zabranjeno državnim zvaničnicima da poseduju kriptovalute. Zabrana se odnosi i na članove uprava državnih preduzeća, kao i na njihove porodice, uključujući i decu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

23 h

Podeli: