Turska i Rusija blizu dogovora: Ankara naručuje dodatne količine najmodernijeg naoružanja

Turska je veoma blizu dogovora s Rusijom o kupovini još jednog protivvazdušnog sistema S-400.

Svet

Izvor: B92, Rojters

Petak, 13.12.2019.

11:54

Turska i Rusija blizu dogovora: Ankara naručuje dodatne količine najmodernijeg naoružanja
Foto: Epa, TURKISH DEFENCE MINISTRY HANDOUT

Dogovor bi mogao da bude potpisan pre aprila, kada će prvi komplet raketa biti spreman za upotrebu, rekli su iz Ankare.

Turski pregovori s Rusijom oko transfera tehnologije i zajedničke proizvodnje drugog S-400 odbrambenog sistema nastavljaju se, rekao je čelnik turskog direktorata odbrambene industrije Ismail Demir.

Demir je dodao i da je Ankara i dalje zainteresovana za kupovinu američkog sistema Patriot i da nije bilo uslova koji bi ih sprečili da uđu u pegovore.

Iz Vašingtona, s druge strane, ponovili su zahtev da Turci odustanu od kupovine S-400, piše Rojters.

Upravo je kupovina ovog odbrambenog sistema od Rusa glavni razlog zategnutih odnosa između SAD i Turske, koje su obe članice NATO-a.

Podsećamo, "Rosoboroneksport" je ugovor o isporuci protivraketnog sistema S-400 "Trijumf" Turskoj potpisao u aprilu 2017. godine u Moskvi. To je najveći izvozni ugovor Rusije s nekom od zemalja NATO-a. Prema njemu, Rusija je isporučila Turskoj četiri diviziona sistema PVO S-400 u vrednosti od oko 2,5 milijardi dolara.

Isporuke sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počele su sredinom jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: