Dilema je samo jedna - na koliko skače nafta?

Odluka OPEK-a da smanji proizvodnju nafte bi mogla podići cenu "crnog zlata" za čak 10 dolara po barelu, saopštila je američka investiciona banka "Goldman Saks"

Svet

Izvor: B92

Petak, 30.09.2016.

08:27

Dilema je samo jedna - na koliko skače nafta?
Foto: Thinkstock

"Plan o smanjenju proizvodnje na nivo u rasponu od 32,5 do 33 miliona barela dnevno će verovatno pružiti podršku cenama, barem na kraći rok", navodi se u izveštju "Goldmana Saksa", koji je, uprkos tome, zadržao svoju projekciju cena nafte za 2016. godinu i za narednu godinu.

Neizvesnost na tržištu će, kako poručuju iz banke, potrajati i u narednim mesecima, a proizvodne kvote još uvek mogu biti premašene, čak i ako se najnoviji predlog ratifikuje na formalnom zasedanju OPEK-a u novembru.

Članice OPEK-a proizvode više od 40 odsto svetske nafte, tako da koordinisano rezanje proizvodnje može imati direktnog uticaja na odnos izmedju globalne ponude i tražnje, navodi njujorška agencija.

Iz američke banke Sitigrup poručuju da još uvek nisu predstavljeni detalji o proizvodnim kvotama svake članice, što će, kako kažu, izazvati "ozbiljan spor".

Sitigrup predviđa da će se do kraja godine cene nafte kretati u rasponu od 40 do 50 dolara za barel, dok će cena nafte tipa "brent" porasti na 60 dolara za barel u 2017. godini.

"Goldman Saks" prognozira cenu od 43 dolara za barel u tekućoj godini, i skok na 53 dolara za barel u narednoj godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

14 h

Podeli: