Dok se svet trese, SAD ruši očekivanja

Američka ekonomija je u prvom ovogodišnjem kvartalu osvarila veću stopu rasta od prvobitno procenjene, saopštilo je američko ministarstvo trgovine.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2016.

10:15

Dok se svet trese, SAD ruši očekivanja
Foto: Thinkstock

U prvom kvartalu, bruto domaći proizvod SAD je porastao za 1,1 odsto na godišnjem nivou, što je bolje u odnosu na prvobitnu procenu rasta od 0,8 odsto i blago iznad prognoza analitičara koji su očekivali rast BDP-a od 1,0 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Revizija podataka je usledila zbog većeg obima izvoza u tom kvartalu, dok su podaci o rastu lične potrošnje revidirani naniže, na 1,5 odsto, što su najslabiji podaci od prvog kvartala 2014. godine.

Iako su izgledi u pogledu privrednog rasta u drugom kvartalu još bolji, šok koji je prouzrokovala odluka Velike Britanije da napusti EU bi se, kako ocenjuje AP, mogao preliti i na američku ekonomiju u narednim mesecima.

Kako navodi AP, ekonomisti predviđaju rast BDP-a od 2,5 odsto za tekući kvartal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: