Gradnja novih deonica Koridora 11

Izgradnja novih deonica autoputa od Beograda do granice sa Crnom Gorom počeće u proleće iduće godine, a najspremniji deo za gradnju je od Lajkovca do Ljiga.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.09.2012.

13:18

Default images

Za gradnju Koridora 11, prema rečima Jocića, zainteresovano je pet kineskih građevinskih giganata, ali i drugi inostrani investitori., izjavio je državni sekretar u Ministarstvu građevine i urbanizma Miodrag Jocić.

On je rekao da su kineske firme veoma zainteresovane, ali da za sada postoje samo pisma o namerama.

Državni sekretar je kazao da će se povoljnim kineskim kreditom finansirati gradnja deonica Koridora 11 od Beogada do Ljiga, kao i poprečni autoput Pojate - Preljina, tzv. "Moravski koridor", kao i da će se do kraja godine znati da li će se deo Koridora 11 od Preljine do Boljara na crnogorskoj granici graditi putem javno-privatog partnerstva (PPP) ili klasičnom koncesijom.

On je podsetio da je Vlada Srbije zatražila dugoročni kredit od kineske Eksim banke u iznosu do 850 miliona evra za izgradnju autoputeva u Srbiji i naveo da bi oko 300 miliona evra moglo da bude za Koridor 11, a ostalo za "Moravski koridor".

Radna grupa će, kako je rekao, uz pomoć stručnjaka i konsultanata utvrditi koji je vid finansiranja gradnje najisplativiji za Srbiju. Državni sekretar je naveo da su neke kineske firme ponudile koncesiju za gradnju autoputa od Beograda do Obrenovca, a neke čak i za ceo autoput od Beograda do Crne Gore, osim delovima na kojima se već gradi.

Gradnja autoputa od Preljine do Boljara je od velikog značaja za Srbiju i ne može se posmatrati samo iz ugla buduće naplate putarine, rekao je Jocić.

Na Koridoru 11 već domaći izvođači grade deonicu Ub - Lajkovac, a azerbejdžanska firma "Azvirt" izvodi pripremne radove na deonici od Ljiga do Preljine, na osnovu kredita Azerbejdžana za taj posao od 300 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: