Energetski štedljiva sala u Surčinu

Sportska hala otporna na najjače zemljotrese i olujne vetrove, delotvorna poput banje, sa planinskim vazduhom i grejanjem na sunčevu energiju.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 09.11.2010.

11:27

Default images

Ovo nije deo naučno fantastičnog scenarija iz daleke budućnosti, već objekat koji se gradi u Beogradu.

Sala, veličine 864 kvadratna metra, uveliko se gradi za Osnovnu školu “Branko Radičević” u Boljevcima, u opštini Surčin, a njen tvorac i veliki poznavalac solarne energije Milenko Milinković, pre nekoliko godina sagradio je i prvu solarnu kuću u Beogradu.

Zvuči neverovatno da solarna hala troši struju čak sedam puta manje od običnih školskih hala, a njena izgradnja košta svega 400.000 evra. To je najveći stepen energetske efikasnosti jednog objekta ne samo u Srbiji već i u celom regionu, objašnjava Milinković. Umesto 180 do 200 kilovat sati, ova hala trošiće oko 30 kilovata. Grejaće se preko geotermalne toplotne pumpe, koja crpi vodu iz zemlje na dubini od 10 metara. Za zagrevanje sanitarne vode koristiće se sunčeva energija, odnosno sunčevi kolektori instalirani na površini hale, priča Milinković.

U hali će biti postavljeni i specijalni uređaji, rekuperatori i jonizatori, zbog kojih će klima biti kao na planini a naročito će pogodovati deci oboleloj od astme.

“Jonizatori će stvarati pozitivne jone koji povoljno utiču na metabolizam, baš kao i vazdušne banje. Rekuperatori će vršiti klimatizaciju prostorija, odnosno vazduh će se menjati na svakih sat vremena. To će bukvalno biti kao da svaki sat provetravate halu. Ovi uređaji rade tako što oduzimaju toplotu iz objekta i izbacuju je, a ubacuju toplotu iz vazduha spolja. U hali će biti kao na Zlatiboru”, kaže on.

To solarnu halu čini i veoma dugotrajnom, pa njena garancija premašuje 200 godina. Osim otpornosti na nepogode, hala je i nezapaljiva, a s obzirom na to da joj je rok gradnje četiri meseca, može se očekivati da školarci već na zimu prvi put ovde zakorače.

Hala se gradi u saradnji sa opštinom Surčin i Ministarstvom obrazovanja. Pre toga, ovaj projekat nagrađen je zlatnom medaljom u Kini (oktobar 2008.), kao i priznanjem “Nova vizura” na 35.Međunarodnom sajmu građevinarstva (april 2009.).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: