Novu gradsku toplanu na biomasu gradi srpska firma: Vrednost investicije 5,2 miliona evra

Konzorcijum Južna Bačka iz Novog Sada gradiće novu gradsku toplanu na biomasu u Priboju.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.04.2020.

18:22

Novu gradsku toplanu na biomasu gradi srpska firma: Vrednost investicije 5,2 miliona evra
Foto: Rina, Sajt opštine Priboj, ilustracija

To je rezultat tendera koji je raspisalo Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije.

"Izgradnja toplane po tenderu koštaće 5.250.000,00 evra, a nakon sprovođenja svih procedura i potpisivanja ugovora sa izvođačem, početak radova se očekuje najkasnije do jeseni, a nova gradska toplana biće u funkciji od grejne sezone 2021/22. godine", rekao je zamenik predsednika opštine Priboj Saša Vasilić.

Toplana će biti snage od osam MW na biomasu, a imaće i dva rezervna kotla na lož ulje, ukupne snage 15 MW. Na taj način Priboj će uz Mali Zvornik biti prvi slučaj u Srbiji, gde se dosadašnja fosilna goriva (mazut) u sistemu daljinskog grejanja potpuno zamenjuju biomasom.

"Kada za godinu dana nova gradska toplana na biomasu bude u funkciji, uz prethodnu rekonstrukciju dotrajalih toplovoda i podstanica, Pribojci koji se greju na daljinski sistem, imaće 24-satno kvalitetno i najmanje 50 odsto jeftinije grejanje, jer će plaćati onoliko koliko potroše, a time će biti značajne i uštede u opštinskom budzetu", kaže Vasilić, prenosi RINA.

Pored postojećih korisnika, nova toplana omogućiće priključke i drugim potrošačima u zgradama, u kojima do sada nije bio uveden daljinski sistem toplotne energije, oni već ovih dana mogu iskazati svoja interesovanja JP Toplana u Priboju, kako bi se kroz predstojeći tender mogle nabaviti i podstanice za nove zgrade, a koje će u nekom budućem periodu stanari morati sami da finansiraju.

Krajem septembra predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, u Beogradu je potpisao trilateralni ugovor sa Ministarstvom energetike Vlade Srbije i nemačkom Razvojnom bankom KfV, o kompletnoj rekonstrukciji grejanja na daljinski sistem u Priboju.

Plan lokalne samouprave je da se u drugoj fazi energetske efikasnosti pomogne i vlasnicima individualnih domaćinstava u gradskom i prigradskom delu, sa nabavkom adekvatnh ložišta, koja će uz manju potrošnju energenata povećati kvalitet grejanja, ali poboljšati i ukupnu ekološku sliku grada, odnosno kvalitet vazduha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: