Vučić: Nikad više novca za investicije u budžetu

Nezaposlenost u Srbiji dostigla je rekordni minimum od 9,5 odsto.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 29.11.2019.

09:00

Vučić: Nikad više novca za investicije u budžetu
Foto: Tanjug, Zoran Zestic

O ovoj vesti i ekonomskim pokazateljima za ovu godinu predsednik Srbije Aleksandar Vučić pričao je na TV Pink.

Predsednik Vučić osvrnuo se na nikad manju nezaposlenost u Srbiji i istakao da se od 1995. godine koristi ova metodologija merenja nezaposlenosti.

"Od 1995. godine je na silu držana nezaposlenost na između 12 i 15 odsto. Između 2003. i 2012. godine dolazi do sloma tržišta rada i potpune ekonomske katastrofe", istakao je Vučić i dodao da je vlada morala da sprovodi teške zakone i reforme, što je i dalo rezultate.

"Ljudi su mislili da je to pitanje jednog dana reakcije, ali to je rezultat rada od nekoliko godina", kaže je Vučić i dodaje da kada je postao predsednik Vlade, nisu mogli da kažu penzionerima da nema novca za njihove plate.

"MI smo 59 odsto penzija isplaćivali iz budžeta" podsetio je Vučić i dodao da je sistem danas mnogo zdraviji.

Vučić je u Smederevu upoznao mladića Petra koji je stolar i kojem je to prvi posao i dodao da su našoj zemlji potrebne zanatlije, jer će oni biti najtraženiji i kod nas i u Evropi.

Rekao je i da je najlepša vest povratak 20 medicinskih sestara koje treba da budu dobro plaćene. Ističe da medicinski tehničari celu noć brinu o pacijentima i da taj posao mora da bude bolje plaćen i da je nađeno dovoljno sredstava za to. Vučić je dodao da je u moru užasnih stvari teško videti širu sliku koja pokazuje smanjenu nezaposlenost i napredak Srbije.

Kako kaže, po prvi put se u Klinički centar Srbije vratilo 20 medicinskih sestara, njih 10 iz inostranstva, a 10 iz privatnih klinika. Vratile su se, kaže, jer znaju da su ove godine povećane plate medicinskim sestrama i tehničarima 15 odsto, kao i da mogu da očekuju 10-15 odsto povećanja dogodine, odnosno prepoznali su opredeljenost države da povećava zarade medinskim radnicima.

"Oni su sa vama celu noć, u intenzivnoj nezi, brinu o vama, rade najteže poslove i to moramo da platimo više. Zato smo zato smo našli dovoljno sredstava a da ne ugrozimo budžet", rekao je Vučić za TV Pink.

Predsednik Srbije je otkrio da su mu iz novootvorene kineske kompanije rekli da investitori dolaze u našu zemlju zbog kvaliteta radnika i njihove lojalnosti. Prema njegovim rečima, država nastavlja gradi puteve, što takođe omogućava dolazak investitora. Gradimo i kliničke centre, škole, vrtiće i pruge, kaže Vučić i dodaje da se uskoro potpisuje ugovor za Moravski koridor. Izazov je "Vožd Karađorđe", rekao je predsednik.

Nezaposlenost će se, nada se predsednik, spustiti na oko osam odsto, što je u skladu sa evropskim standardima.

"To je rezultat ozbiljnog i temeljnog rada. Verujem da u naredne dve, tri godine možemo da spustimo nezaposlenost na oko osam odsto. Naša stopa rasta će biti visoka, u Evrozoni ona je oko jedan, a kod nas će biti preko četiri odsto", istakao je predsednik.

Predsednik se osvrnuo i na budžet za narednu godinu i kaže da nikada više novca nije izdvajano za investicije i da je to dokaz da je budžet razvojni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

8 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: