"U narednom periodu očuvati fiskalnu stabilnost"

Fiskalna konslidacija u Srbiji sprovedena je kredibilno, adekvatno i pravovremeno što potvrdjuje i poboljšanje svih makroekonomskih performansi.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2018.

18:33

Foto: Thinkstock

Fokus u narednom periodu biće na očuvanju fiskalne stabilnosti, izjavila je državni sekretar Ministarstva finansija Jelena Tanasković.

Tanasković je na 18. Ekonomskom samitu u Beogradu rekla da se Srbija u poslednjih šest godina transformisala iz ekonomije koju je karakterisala visoka stopa nezaposlenosti I stagnacija rasta, u rastuću ekonomiju.

Ona je istakla da je regulisan fiskalni deficit, da je smanjen javni dug , a primetan je i oporavak na tržistu rada.

Tanasković je je podsetila na poslednje podatke koji pokazuju da je ostvaren rast BDP od 4, 9 odsto medjugodišnje, koji prati rast investicija.

Takodje beleži se I trend pada javnog duga.

Tanasković je ukazala I da se tokom ove godine nastavilo sa pozitivnim makroekonomskim trendovima pa se na kraju godine očekuje suficit u budzetu od 0, 6 odsto.

“Fokus makroekonomske politike u narednom periodu biće na očuvanju fiskalne stabilinosti”, rekla je Tanasković.

Kako je dodala, fiskalni rezultati odrazili su se pozitivno I na nivo javnog duga a u prvoj polovini godine zabeležena su pozitivna makroekonomska kretanja.

Tanasković je rekla I da se nastavljaju pozitivni trendovi na tržistu rada I da je nezaposlenost pala ispod 12 odsto, a inflacija je takodje niska.

U narednom periodu bitno je da fokus bude na rasterećenju privrede I povećanje resursa za ubrzanje investicija, istakla je Tanasković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: