"Ako ostane ovako, prosvetarima manja plata"

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije protestovali su ispred Vlade Srbije sa zahtevom za uvođenje jedinstvenih platnih razreda.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2018.

15:24

Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Oni su tražili i povećanje plata u ovoj godini dva puta po deset odsto.

Predsednica tog sindikata Jasna Janković rekla je da se predlogom Zakona o zaposlenima u javnim službama prosveta našla u osmom platnom razredu, gde je napredovanje tako postavljeno da bi najveća plata mogla biti manja nego što je sada.

"Ako usvoje da platni razredi budu onakvi kakve su ih oni sada zamislili, očekujte od 1. januara naredne godine manje plate", rekla je Jankovićeva na protestu.

Unija traži i da se zaposlenima u prosveti isplate i četiri Svetosavske nagrade, kao i da se isplate dugovanja zaposlenima koji su unosili podatke u bazu podataka Dositej.

U školama članicama tog sindikata danas nije bilo prekida nastave, ni skraćenja časova.

Nakon protesta ispred Vlade Srbije članovi Unije prošetali su do Ministarstva prosvete.

Tokom protesta bio je zaustavljen saobraćaj u Nemanjinoj ulici, dok se u Ulici kneza Miloša otežano kretao.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da bi bilo neozbiljno da u ovom trentuku govori o procentu povećanja plata zaposlenih u prosveti, ali da prosveta ostaje prioritet vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

19 h

Podeli: