Srbija

Četvrtak, 27.04.2017.

14:22

Sindikati na ulicama 1. maja, tražiće veće plate

Protestnom šetnjom 1. maja u Beogradu obeležićemo Međunarodni praznik rada kako bismo iskazali potrebu za većim zaradama i dostojanstvenim radom u Srbiji.

Izvor: Beta

Sindikati na ulicama 1. maja, tražiće veće plate
(Foto: Thinkstock.com)

To je najavio predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović.

On je na sednici Veća SSSS-a povodom obeležavanja 114 godina postojanja te organizacije, rekao da nigde u Evropi radnici ne rade na 1. maj. i da to pravo treba vratiti i radnicima u Srbiji.

"SSSS i Ujedinjeni granski sindikati 'Nezavisnost' organizuju protestnu šetnju kako bi iskazali svoje zahteve. Neprihvatljivo je da radnici u svim trgovinama rade za 1. maj, državni praznik koji treba da bude neradan, a da to nije bar obeleženo većom zaradom, već se smatra običnim danom", istakao je Orbović.

On je objasnio da je prosečna plata u Srbiji jedna od najnižih u Evropi i da su uslovi rada možda i najteži u celoj Evropi.

Radnici su, prema njegovim rečima, sada prinuđeni da rade po dva posla i da se zapošljavaju preko agencija, što urušava sistem zapošljavanja i stvara velike probleme da se organizuju kao sindikati i bore za svoja prava.

"Period koji dolazi biće verovatno još i teži, ali možemo uspeti da se izborimo za svoja prava jedino ako se ujedinimo, jer će tada vlasti naše zahteve uzeti u obzir", rekao je Orbović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: