Bazična inflacija u CG 3,2 odsto

Crnogorska bazična stopa inflacije je u prošloj godini, kada je prvi put izračunata, iznosila 3,2 odsto.

Region

Izvor: B92

Petak, 29.02.2008.

17:12

Default images

Istraživanje Centralne banke Crne Gore o bazičnoj stopi inflacije isključilo je iz njenog kretanja poljoprivredne proizvode, naftu i naftne derivate i administrativno kontrolisane proizvode u koje spadaju lekovi, električna energija i fiksna telefonija.

Eksterna inflacija, kojom je obuhvaćeno kretanje cena proizvoda isključenih iz bazične, iznosila je 16,5 odsto. U Crnoj Gori su u prošloj godini, između ostalog, poskupeli prehrambeni proizvodi, električna energija i telefon.

"Istraživanje je pokazalo da su bila opravdana naša očekivanja da će u prošloj godini bazična stopa inflacije biti značajno niža od tekuće", saopštio je glavni ekonomista CBCG Nikola Fabris.

Prema podacima Monstata, godišnja stopa inflacije iznosila je 7,7 odsto, a prosečna 4,2 odsto. Fabris je podsetio da treba imati u vidu da se bazična stopa računa u odnosu na godišnju stopu inflacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

8 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: