"Reklamni stručnjaci potcenjuju intelekt kupaca, savetuju - a nikad nisu prodali bilo šta"

Reklamni stručnjaci najčešće potcenjuju intelekt kupaca.

Region

Izvor: B92

Utorak, 19.01.2021.

09:18

Foto: Depositphotos, Syda_Productions

Još češće kreiraju strategije i savetuju klijente da povećaju prodaju, a da nikad nisu otišli među police, da nikad nisu prodali bilo šta, da nemaju pojma kako se neki proizvod ili usluga koriste, ocenio je marketinški ekspert i preduzetnik Ejub Kučuk koji je bio posebno aktivan u 2020. godini.

U intervjuu za bosanskohercegovački portal Kliks (Klix), na pitanje u čemu najviše griješe naši marketinški stvaraoci, ona je naveo da je mnogo grešaka koje čine i marketing i reklamni stvaraoci.

"Ako govorimo o marketingu, onda je to često loša izbalansiranost proizvoda, cene i promocije, koji uz lošu distribuciju pokopaju brendove brže nego što počnu prodaju. U prevodu, prečesto se osrednji proizvod pokušava prodati za cenu po kojoj se prodaje veliki svetski brend, s malo ili nimalo oglašavanja. Distrubucija se uradi selektivno, prilikom ulaganja u proizvodnju i ostale resurse niko ne ostavi dovoljno novca da zakupi najbolji prostor na policama, paletna mesta ili da organizuje promociju", kazao je on.

Prečesto se, dodao je, koriste pogrešne i nerazumljive poruke, jeftinom produkcijom se želi parirati svetskim spotovima, društvene mreže se vode kao jednosmerni kanal komuniciranja, umesto da se ojačava dijalog.

"95% marketara ne zna šta je prodajni funnel, kako ga postaviti, a 99% ne zna da čita digitalne analitike i osnovne programerske izraze. Neiskusni reklamni stručnjaci na obe strane češće traže super fol za promociju, ne razmišljajući kako će to uticati na reputaciju i građenje brenda. Moram reći da nije sve ni loše i da u BiH ima još puno dobrih stručnjaka na svim stranama reklamnih kampanja", kazao je.

Prema njegovim rečima, oglašavanje je kreiranje željene slike u svesti potrošača, a savršeno oglašavanje je uticanje na podsvest kupaca da naše proizvode kupuju bez razmišljanja i poređenja s drugim brendovima i proizvodima. To treba da budu dobro osmišljene aktivnosti bazirane na psihologiji, poznavanju ponašanja potrošača, svih kanala komunikacije, uticaja influensera i mikroinfluensera. Oglašavanje koristi sve alate istovremeno, različite poruke različitim delovima istog ciljnog tržišta isporučuje na drugačiji, njima prilagođen način. Za to je potreban idealan miks znaja, iskustva baziranog na stotinama kampanja i kreativnosti, a to najčešće nedostaje prilikom kreiranja strategija, taktika i kreativnih rešenja.

Na pitanje šta je u marketinškom smislu obeležilo prošlu godinu u BiH i regionu, Kučuk je poručio da je s jedne strane, smanjenje budžeta, potraga za kupcima na drugim kanalima, pronalazak novog načina za pričanje inspirativnih priča, dodavanje novih vrednosti brendovima, uz smanjenje troškova poslovanja, smanjenje timova i cena poslovanja obeležilo poslovanje svih reklamnih agencija na svetu, pa u tome BiH nimalo ne zaostaje za drugim tržištima.

"S druge strane, pažnja se smanjila pa sad moramo tražiti način kako da neko, ko skroluje kroz društvene mreže, donese odluku u milisekundi da se zaustavi na našoj objavi, a posle toga i da pogleda ili pročita našu ponudu do kraja. Klijenti će morati ojačati storytelling, pa će copywriting, videoprezentacije i sadržaji dobiti na značaju. Digitalni kanali, alati i načini komuniciranja nisu došli da odu nakon pandemije, oni će ostati duboko usađeni u navike našeg ponašanja, komuniciranja i konzumiranja medija. Samim tim, rašće i potreba za svim vrstama digitalnih servisa kao što su programiranje, oglašavanje usmereno na prodaju ili sakupljanje lead-ova, performance based marketing. Trenutno ne zaostajemo puno za svetom, ali ćemo zaostati jer nemamo obrazovanih kadrova niti ustanova koje će u kratkom roku obučiti dovoljan broj kadrova koji će popuniti ove praznine", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

13 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: