Region

Ponedeljak, 06.01.2020.

13:40

"Aerodromima bi trebalo da upravlja država"

Ključnim resursima za ekonomiju treba da upravlja država, a Aerodromi Crne Gore su takav primer, saopštio je izvršni direktor tog preduzeća Danilo Orlandić.

Izvor: rtcg.me

Foto: Depositphotos, happyalex

“Ovo ne navodim samo zato što verujem u ideje socijaldemokratije, već i zato što mi ekonomski pokazatelji daju pravo za to. Aerodromi su visokoprofitni i na kreditnom tržištu bi bili veoma pouzdan partner", rekao je Orlandić u intervjuu za Dan.

S druge strane, vlada je stoprocentni vlasnik ovog preduzeća i mi ćemo poštovati odluku koju donese u koncesionom postupku koji je započet", dodaje on.

Na pitanje da li bi država trebalo da ulaže novac u Aerodrome, kao što to radi sa Montenegro erlajnsom (MA) i da li bi i u tom slučaju bilo potrebe za koncesionarom, Orlandić je odgovorio da su Aerodromi visokoprofitabilno preduzeće koje iz svojih i kreditnih sredstava može da razvija aerodrome i potrebnu infrastrukturu.

"Nacionalne avio-kompanije su u drugačijoj poziciji i retko možete naći avio-kompanije koje nisu na neki način finansijski podržane. Ta podrška dolazi od država, gradova, pokrajina. Crna Gora treba da se pomiri sa činjenicom da je nacionalni avio-prevoznik izuzetno bitan za razvoj zemlje i da će mu uvek trebati podrška", poručio je Orlandić.

Govoreći o odnosu Aerodroma i MA, Orlandić je kazao da je vlada nedavno predložila leks specijalis za MA, a Skupština ga usvojila što je, kako smatra, bila jedina ispravna odluka u ovom trenutku, prenosi RTCG.

"Sa MA imamo korektnu saradnju, a u prethodnom periodu smo imali veliko razumevanje za nacionalnog avio-prevoznika i zaista smo se trudili da im što više izađemo u susret kako bi im olakšali ionako tešku situaciju u kojoj su bili. Potraživanja prema MA su 32 miliona evra i ona će se ubrzo izmiriti", rekao je Orlandić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

11 h

Podeli: