"Nije čudo što po Srbiji vise oglasi hrvatskih poslodavaca"

Da svi strani radnici za kojima Hrvatska vapi popune sva za njih osigurana radna mesta i dosele se ovamo, niknuo bi novi grad velik gotovo kao Gospić.

Region

Izvor: B92

Utorak, 16.10.2018.

08:07

Foto: Thinkstock

Ali, po svemu sudeći, to se neće dogoditi. Iako Vlada zbog potreba tržišta, ali i odliva stanovništva neprestano povećava kvote za strance, oni ne dolaze u očekivanom i potrebnom broju. Jedina tržišta rada iz kojih Hrvatska donekle uspeva dovući radnu snagu su BiH, Srbija i Makedonija, odakle i dolazi najviše stranaca, piše Poslovni dnevnik.

Prema najnovijim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, strane državljane u Hrvatskoj čekaju još 10.133 radna mesta. U Hrvatskoj ne žele da rade ni ljudi s visokom spremom ni oni nižeg stepena obrazovanja. Za rad na ribarskim plovilima traži se 540 stranaca, a javio se samo jedan, kao i jedan obućar, a manjka ih 61. Nema interesa ni među softverskim i sistemskim inženjerima gde se od traženih 150 javilo desetak stručnjaka.

Pilot se nije javio ni jedan, a traži ih se 20. Deficit je i u kulturi. Iako ih se traži samo troje, godinama se ne javlja ni jedan operski pevač. A samo jedan baletan - od 12 koliko ih nedostaje - trenutno pregovara o poslu u Hrvatskoj. O nedostatku radne snage svakodnevno svjedoče poslodavci, pogotovo u građevinskom sektoru.

Osim standardne potrebe za lekarima i stomatolozima, kuvarima, mesarima, vozačima, pastirima... u kvotama za strance predviđena su i radna mesta za operatora industrijskog liofilizatora za voće tipa EFD, rukovodioca šumskih žičara, radnika u akvakulturi, specijalista za sashimi tržište, instruktore pasa vodiča... za koje se nije javio baš niko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: