Srbija

Nedelja, 21.05.2017.

13:17

"Mali broj u Srbiji ima 'posebno osiguranje'"

Kako bi se pomoglo poljoprivrednicima u zaštiti od nepredviđenih problema, u narednih 15 dana biće održan sastanak sa udruženjima osiguravača.

Izvor: Beta

Foto: Tanjug, arhiva

To je najavio ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović.

Kako je kazao, osiguranje od elementarnih nepogoda i osiguranje poljoprivrednika će biti jedna od važnijih stvari kojima će se ministarstvo baviti, jer mali broj poljoprivrednih proizvođača u Srbiji ima "posebno osiguranje".

"Dakle, ne pričamo o klasičnim oblicima osiguranja. Jako mali broj ljudi se osiguravao od mraza ili snega, zato ćemo imati sastanak i sa udruženjem osiguravača", rekao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoje prostori koji apsolutno nisu obuhvaćeni osiguranjem, pa će se govoriti i o tome kako da se u njima dođe do proizvođača i da im se pomogne.

On je objasnio i da postoje prostori koji se oslanjaju na reku Drinu, a u kojima ima poljoprivredne proizvodnje, te da je njima zbog specifičnog položaja potreban "viši nivo zaštite".

"Primer je da smo imali nedavno 438 ispaljenih protivgradnih raketa na prostoru Valjeva i Ljubovije. Mi smo odbranili ceo prostor iza njih, ali prostori ispred nismo mogli, jer bi morali da branimo prostor u Republici Srpskoj", objasnio je Nedimović.

Kako je rekao, sada je dogovoreno sa RS kako će se braniti ta područja, ali su u pitanju procesi, koji se ne dešavaju preko noći.

"Imali smo sporazum o tome koji je podrazumevao tehničku razmenu. Ako obezbedimo bolju protivgradni zaštitu i osiguranje, onda ćemo imati i manje nezadovoljastvo poljoprivrednika", rekao je Nedimović.

Kako je kazao, otvaranje tržišta u Kini pomoći će i stočarstvo u Srbiji, ali je dodao da stočari moraju da znaju da Ministarstvo ima dva alata kojima ih trenutno pomažu – politika upravljanja poljoprivrednim zemljištem i finansijske alate.

"Moramo napraviti fino podašavanje ova dva alata. U cetralnoj Srbiji stočari nemaju na raspolaganju državno poljoprivredno zemljište za uzgajanje hrane za stoku, i njima moramo mnogo više da pomognemo", objasnio je Nedimović.

Skrenuo je pažnju i mladima na konkurs za podsticaj mladim poljoprivrednicma, kojim će ove godine biti postavljeni "kvalitetni temelji za buduće vreme".

"Mi ćemo ove godine podeliti oko 200 do 300 grantova za mlade, u zavisnosti od zahteva. Ovo je pilot projekat, do sada ovakvih projekata nije bilo u Srbiji", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

13 h

Podeli: