Srbin izmislio novu vetroturbinu

U obnovljivu energiju polažu se nade i ulaže veliki novac svuda u svetu, a Srbija je na korak do toga da dobije novog Teslu, pišu Novosti.

Izvor: B92

Utorak, 25.03.2014.

21:53

Default images

Inženjer Ratomir Šinik patentirao je višekrilnu vertikalnu turbinu koja je neuporedivo bolja, jača i efikasnija od postojećih.

"Prednost moje turbine je u konstrukciji i razlikuje se od svih postojećih, jer je patent potpuno drugačiji",objašnjava Šinik. "Sadašnje turbine imaju vertikalnu osnovu i po dva ili tri vertikalna krila. Loša osobina tih Savonijusovih turbina je što dok jedno krilo pravi struju - drugo je koči, pa kada se izjednači pritisak, ona stane. Moja turbina može da ima krila koliko god treba, a nije ograničena veličinom i sedam-osam puta je jača od postojećih".

Šinikova vetroturbina se, dakle, pravi prema potrebama. Može da se montira u Šumadiji, ali i na severu Evrope, gde bije jak vetar. Takođe, može da se koristi za porodične kuće ili vikendice, ali i zgrade.

Naime, ideja je da vetroturbina na krovu zgrade može da štedi struju za lift i zajednično svetlo. Ovo je izuzetno dobro rešenje i za udaljene kuće i salaše do kojih se ne isplati razvoditi struju. Na ovaj način mogu i da se pune akumulatori električnih vozila. Može da se koristi praktično za sve, pa i za jahte, jer bi dok duva vetar punila akumulator i jahta ne bi koristila agregate. Vetroturbina može da bude bilo koje veličine i visine, a koristi bilo koju jačinu vetra i podjednako je efikasna. Iako je manjih gabarita, neuporedivo je efikasnija i daje jaču snagu od onih koje se sada koriste.

"Nedavno su se pojavili materijali koji su od plastike sa nano česticama, pa su lakši od prethodnih i efikasniji", kaže Šinik.

Vetroturbine su u zapadnim zemljama veliki hit, jer je trend da se koristi obnovljiva energija. Svako može da koristi obnovljivu energiju i da ne zagađuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: