Ovo je prepreka za bolje plate

Velika razlika visine neto i bruto plate nepremostiva je prepreka za povećanje neto zarada i daljem zapošljavanju, a s tim se slažu i svi poslodavci u Srbiji.

Izvor: B92

Sreda, 17.07.2013.

18:24

Default images

Generalni sekretar konsultantske kuće CEFE Aleksandar Stevanović je u Skupštini Srbije na sednici Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, kazao da većina poslodavaca navodi da će zbog te velike razlike morati i da otpuštaju neke zaposlene.

Stevanović je naglasio da je ovo istraživanje, koje su sprovele CEFE i Unija poslodavaca Srbije tokom februara, marta i aprila ove godine, pokazalo da je Srbiji potrebna izmena postojećeg Zakona o radu i pratećih propisa, a posebno u oblasti otpremnina i trajanja zapošljavanja na odredjeno vreme.

On je naveo i da je istraživanje pokazalo da je za poslodavce veoma veliki problem i isplata otpremnina tehnološkim viškovima za sve godine staža, kao i komplikovane administrativne procedure koje značajno otežavaju poslovanje i stvaraju visoke troškove.

Prema njegovim rečima, čak oko 80 odsto firmi traži da se rok za zapošljavanje na odredjeno poveća sa jedne na tri godine, a za mnoge je problem i nemogućnost davanja otkaza radniku čak i kad je napravio teške greške i naneo štetu preduzeću.

On je kazao i da poslodavci smatraju da je postojeća zaštita bivših funkcionera sindikata previsoka i da bi ih trebalo učiniti ravnopravnijim sa ostalim zaposlenima.

Na predstavljanju je rečeno i da je ovo istraživanje radjeno sa ciljem da se sagledaju potrebe privrede za njen oporavak, da se ukaže na mere koje je potrebno preduzeti da bi se stabilizovalo poslovno okruženje i pomoglo domaćim firmama da bolje posluju i zapošljavaju ljude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: