Rusi grade vetrenjače u Srbiji

Rusi planiraju da u Srbiji prave vetrenjače, a Naftna industrija Srbije, koja je u većinskom ruskom vlasništvu, ima ambicije da bude lider i u energetici.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.09.2012.

15:35

Default images

U planiranoj strategiji predviđena je izgradnja dva postrojenja vetrenjača, ali i razvoj nekonvencionalnih resursa koji bi značajno povećali rezerve gasa i nafte, prenose mediji.

Generalni direktor NIS Kiril Kravčenko nedavno je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću predstavio plan, prema kojem će se ta kompanija osim proizvodnje nafte, orijentisati i na proizvidnju energije.

Kravčenko je, kako navode beogradski mediji, želio da pre zvaničnih razgovora sa Vladom Srbije dobije podršku Nikolića za projekte koje namerava da realizuje NIS-ov blok energetike.

Kravčenko je naveo da bi NIS uložio oko 400 miliona evra u razvoj ekoloških projekata.

On je Nikoliću predstavio i plan alternativnih projekata proizvodnje energije, koji bi ove godine počeo da se realizuje i bio bi završen u narednih osam godina.

NIS namerava da se uključi i u proizvodnju energije pomoću čvrstog goriva, kao i da učestvuje u tenderu za istraživanje i proizvodnju uljnih škriljaca, s obzirom da je u Aleksincu najveće nalazište u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: