Ponedeljak, 28.05.2012.

16:44

PDV ne može posle naplate, mora pre

Za Srbiju bi bilo "jako bolno" ukoliko se omogući plaćanje poreza na dodatu vrednost (PDV) posle naplate roba i usluga.

Izvor: Tanjug

Default images

Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević je naveo da bi to značilo godišnji manjak oko 120 milijardi dinara u budžetu.

Radosavljević je nagovestio mogućnost da se izmeni propis o naplati PDV-a, koji će omogućiti odlaganje uplate PDV-a državi do najviše šest meseci, a mogao bi biti donesen krajem ove ili početkom naredne godine.

On je rekao da bi to napravilo štetu javnim finansijama, pogotovo u ovo krizno vreme kada je stopa nezaposlenosti visoka.

Uz sve to, od 1. novembra prošle godine izmenjen je propis o naplati poreza na zarade i od tada 80 odsto poreza ide lokalnoj samoupravi, predočio je on i naveo da je posledica te izmene zakona stvorila manjak od oko 60 milijadi dinara u budžetu godišnje.

Radosavljević je rekao da ne može da govori o tome da li će se stopa PDV-a povećavati, jer to zavisi od planova nove vlade, ali je činjenica da sa 18 odsto Srbija ima PDV među najnižima u Evropi, a primera radi u Hrvatskoj je 25 odsto, u Mađarskoj 27 odsto...

Direktor Poreske uprave je izrazio očekivanje da će naplata poreza na prenos apsolutnih prava na nekretnine uskoro preći u nadležnost lokalne samouprave, u sklopu predstojećih fiskalnih reformi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

8 h

Podeli: